Zwemmen in populaire ENCI-groeve wordt helemaal verboden

Print
Zwemmen in populaire ENCI-groeve wordt helemaal verboden

In nog geen twee maanden tijd kwamen 90.000 bezoekers op de groeve af. Afbeelding: De Limburger/Joos Philippens

Zwemmen in de ENCI-groeve bij Maastricht is voortaan taboe. Natuurmonumenten gaat het gebied zo herinrichten dat alleen nog kleinschalige recreatie mogelijk is.

Daarom is het deel tussen uitkijkplatform en Chalet d'n Observant de hele zomer gesloten.

90.000 bezoekers
Natuurmonumenten werd dit voorjaar compleet verrast door de massale toeloop die ontstond nadat het gebied op 12 april werd opengesteld voor publiek. In nog geen twee maanden tijd kwamen 90.000 bezoekers op dit deel van de Sint ­Pietersberg af, waarbij met name het gratis natuurbad een enorme aantrekkingskracht had.

Overlast
De plas, die eigenlijk bedoeld was om er pootje in te baden, verwerd tot een strandbad met alle vormen van overlast tot gevolg: parkeerproblemen, zwerfvuil, vandalisme en ­alcohol- en drugsmisbruik. Daarop besloot de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied het ­terrein op 2 juni met onmiddellijke ingang tot nader order te sluiten.

Onaantrekkelijk
Eigenaar en natuurbeheerder Natuurmonumenten heeft de knoop nu doorgehakt. De groeve blijft deze zomer dicht en er worden maatregelen genomen om met name het natuurbad minder uitnodigend te maken voor zwemmers. "Dat kan op allerlei manieren", legt manager Eduard Habets van Natuurmonumenten uit. "Door het strand kleiner of onaantrekkelijker te maken met bijvoorbeeld vuursteen, door meer toezicht, maar ook door het waterpeil van het bad te verlagen, waardoor de omtrek kleiner wordt en het fysiek niet meer mogelijk is vanaf de acht meter hoge mergelwanden met halsbrekende toeren in het water te duiken."

Najaar
Het doel blijft echter de groeve weer open te stellen voor publiek. "Ik hoop dit najaar. Maar niet alleen de aanpassingen zelf vergen tijd, ook de bijbehorende procedures. Zo is het de vraag hoe we meer toezicht gaan realiseren. Door onze eigen boswachters anders in te roosteren? Door gebruik te maken van vrijwilligers? Of door wellicht een partij van buiten in te schakelen?"

Afgraving
Een mogelijke openstelling in het najaar duurt uiterlijk tot november. Dan gaat het zuidelijke stuk van de groeve dicht voor het laatste deel van de mergelwinning door Enci. Zolang die afgraving duurt, vermoedelijk tot de zomer van 2018, is het alleen mogelijk via de trap bij het uitkijkplatform het noordelijk deel van de groeve binnen te gaan en het ook weer via de 108 treden tellende klim te verlaten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen