Tourspel: "Een gouden wissel"

Print
Tourspel: "Een gouden wissel"

Afbeelding: De Limburger

Martin Creuwels werd zaterdag in de tijdrit in Marseille met 134 punten de een-na-laatste dagwinnaar van het Tourspel van de Limburger. Met alleen nog de rit in Parijs te gaan verdedigt John Bloemen in het algemeen klassement een voorsprong van 22 punten op zijn naaste belager L Steeghs. Het moet heel raar lopen wil Bloemen die voorsprong nog weggeven, gezien de sprinters in zijn team. Of gaat een vluchter nog roet in zijn eten gooien?

,,Prachtig", zegt Martin Creuwels als hij zaterdag vlak na de tijdrit hoort dat hij de hoogste dagscore heeft behaald. ,,Ik heb de etappe wel gekeken, maar ik had nog geen uitslagen gezien. Ik doe al vanaf het begin mee en dit is de tweede keer dat ik prijs heb in al die jaren."

Met 134 punten had hij vijf punten voorsprong op de gedeelde nummers twee. Het rijtje Bodnar, Kwiatkowski, Froome, Martin, Contador, Impey en Kung was genoeg voor de zege. Dat je zonder geluk in dit spel geen rit kunt winnen, bleek wel uit het feit dat Bodnar door Creuwels als vijfde reserve werd opgenomen in zijn ploeg. De Pool kostte maar een credit, maar bleek verrassend de snelste van allemaal. ,,Een gouden wissel", aldus de Creuwels in voetbaltermen. ,,Ik heb speciaal een tijdrijderslijst samengesteld en gekeken naar de uitslagen van de afgelopen twee jaar. Impey was misschien een verrassende keuze, maar als je zijn uitslagen ziet dan is het dat eigenlijk niet."

Creuwels is een bekende naam in de Limburgse sportwereld. De man was jarenlang trainer in het amateurvoetbal. Hij begon zijn carriere in 1917 bij Fortuna Sittard als trainer van de A-jeugd. Daarna had hij teams als Sweikhuizer Boys, De Ster uit Stein waar hij ook jaren in het eerste speelde,Almania, Buchten, Born en Haslou onder zijn hoede. 

Nog bekender is hij misschien wel geworden met zijn vrijwilligerswerk in Mozambique voor de stichting Pater Maas. Vanaf 2000 is hij begonnen op uitnodiging van de Limburgse missionaris Jacques Maas, met het geven van een trainersopleiding in het Afrikaanse land zonder voetbalhistorie. 45 cursisten behaalden het trainersdiploma. In 2005 haalden in de hoofdstad Maputo nog eens vijftig trainers hun diploma. Veel trainers hebben inmiddels een club gevonden en verdienen geld met geven van training."

,,Ik ga zo een keer per twee jaar naar Mozambique. In 2013 hebben we er een groot toernooi gehouden met 500 jongens en meisjes uit alle sloppenwijken van Maputo. In november ga ik weer", zegt Creuwels. Zelf heeft hij jaren geleden middels een fietstocht van Limburg tot aan Santiago de Compostela, via de bekende pelgrimsroute, 6000 euro opgehaald voor de stichting. ,,Dat was een tocht van 26 dagen en dik 2400 kilometer. Ik heb dat samen met mijn overbuurman gedaan. Het was geweldig. We hebben geen lekke band of ongeluk gehad in die maand. Onvoorstelbaar, maar waar."