Campus voor behandeling van PTSS in Weert

Print
Campus voor behandeling van PTSS in Weert

Afbeelding: Jeroen Kuit

In Weert komt een campus voor de behandeling van en wetenschappelijk onderzoek naar posttraumatische stressstoornis (PTSS).

In het behandelcentrum, dat momenteel proefdraait, worden straks jaarlijks 2000 tot 2500 mensen met PTSS via een nieuwe, kortdurende methode behandeld.

Vier dagen
De behandeling in Weert vraagt twee keer vier dagen. Bij de traditionele methode is dat doorgaans 18 maanden. Het centrum in Weert is opgezet door zorgonderneming Psytrec (Psychotrauma Expertise Centrum) dat ook vestigingen heeft in Leusden en Bilthoven. De Weerter vestiging is ondergebracht in de voormalige Van Horne-kazerne, waar al een azc gevestigd is.

Daar gaat Psytrec ook een campus opzetten voor wetenschappelijk onderzoek naar PTSS, waarbij de universiteiten van Maastricht, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam betrokken zijn.

Samenwerking
Professor Bart Rutten van de universiteit Maastricht bevestigt de samenwerking met Psytrec. De bedoeling is dat ook buitenlandse universiteiten aansluiten.

Verder wil Psytrec een behandelmethode ontwikkelen voor asielzoekers die door oorlog of door hun vlucht traumatische ervaringen hebben opgedaan. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen