Vier Limburgse steden in landelijke top 6 qua drugsoverlast

Print
Vier Limburgse steden in landelijke top 6 qua drugsoverlast

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De door inwoners ervaren drugsoverlast in Maastricht was in 2016 gehalveerd ten opzichte van 2013, terwijl die in Sittard-Geleen bijna verdubbelde. Dat blijkt uit een steekproef van het CBS in gemeenten met meer dan 70.000 inwoners.

In de top zes van steden met de meeste overlast komen naast Maastricht en Sittard-Geleen ook Heerlen en Venlo voor.

Drugstoerisme
Dat grensprovincie Limburg zo hoog scoort, hangt mede samen met het drugstoerisme: de coffeeshops trekken jaarlijks honderdduizenden buitenlandse bezoekers.

Sittard-Geleen verklaart de toename van de overlast in de gemeente van 5,4 procent in 2013 naar 9,5 procent in 2016 uit het feit dat Maastricht in die tijd het ingezetenen-criterium ging hanteren. De coffeeshops in Maastricht werden daardoor verboden gebied voor buitenlanders. Dat leidde tot een waterbed-effect, zegt Sittard-Geleen.

Steden
In Maastricht daalde de ervaren overlast flink na het weren van drugstoeristen, van bijna 20 tot iets meer dan 10 procent. Ook het aantal geregistreerde drugsmisdrijven nam af van 410 in 2013 naar 145 in 2016, merkt het CBS op.

In Sittard-Geleen daalde dat cijfer van 115 naar 90. Nadat Sittard-Geleen de deur dichtgooide voor drugstoeristen, weken die volgens onderzoek uit naar vooral Kerkrade en Roermond. In die gemeenten heeft het CBS geen inwoners bevraagd omdat ze geen 70.000 inwoners tellen.

Landelijk
In Heerlen en Venlo steeg de overlast iets naar respectievelijk 9,2 en 8,5 procent. Het landelijk gemiddelde in deze categorie gemeenten ligt op 5 procent. Koploper is Roosendaal met 13,1 procent.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →