De grote test: wat is het lekkerste Radler-biertje?

Print
De grote test: wat is het lekkerste Radler-biertje?

Afbeelding: De Limburger

Steeds meer mensen wagen zich regelmatig aan een Radler-biertje. Het limonadepils is aan een flinke opmars bezig en veel bierbrouwers brengen dan ook hun eigen variant op de markt. Maar welke Radler is het lekkerst?

We probeerden dertien citroengele dorstlessers uit. De jury bestaat uit: Lorena Meijers (eigenaresse cateringbureau), Esther Theunissen (hoofdredactrice horecamagazine Gastvrij), Linda Jansen (wielrenster en trainee RichtingZuid), Henk Prins (multisporter, gepensioneerd bewegingsagoog), Jan Cuijpers (redacteur De Limburger) en Guillaume Vroemen (bierexpert). 

Plek 13: Hertog Jan (€0,79)
Start is veelbelovend: "Heldere kleur, leuke schuimkraag", oordeelt de jury. Maar daarna regent het minpunten. Jan: "Zuurtjeswater". Guillaume: "Onbestemd goedje". Esther gooit de deur definitief dicht voor dit bier: "Muf, zoals de smaak van drankjes en blikjes eten die oma vroeger te lang in de kelderkast bewaarde."

Plek 12: Luxus (€0,79)
"Vreselijk, enkel goed voor een kinderfeestje." Klare taal van Esther, die door de meesten wordt gedeeld. Alleen Linda reageert verrukt. "Toppertje, zo hoort een Radler te smaken. Mijn favoriet."

Plek 11: Dors (€0,49)
Alleen de sportende juryleden Henk, Linda en Lorena zijn positief over deze Radler. "Leuke dorstlesser", meent Henk. "Prima fietsbier, niet te zwaar", aldus Linda. Personal trainer/coach Lorena prijst het bier om zijn "verrassend lichte smaak". Maar net als Jan, Guillaume en Esther serveert ze het bier toch af: "Limonade. Slap spul."

Plek 10: Lindeboom (€1,09)
Dit bier mist een eigen smoel, meent de voltallige jury. "Wil te veel allemansvriend zijn." Jammer want bij Jan zorgt dit bier wel voor een "aardige tinteling op de tong” en Lorena waardeert "de bubbeltjes". Maar toch vindt de jury dat deze Radler erg plakkerig en zoet is.

Plek 9: Hoegaarden (€0,92)
Twijfels zijn er over de geur. Lorena: "Beetje chemisch". En ook de smaak roept vraagtekens op. Maar Linda houdt wel van wat vraagtekens in het glas. "Kruidnagels? Winterkruiden? Wel mysterieus die kleine smaakexplosies. Mag ik er nog eentje?" Esther proeft "kiwi, maar ook iets chemisch" en Henk denkt aan kaneel, terwijl Jan en Guillaume vooral "zoet en citrus" proeven. 

Plek 8: Warsteiner (€0,63)
Oogt als pils, smaakt ook als pils, vindt de jury. Een bleekscheet in de neus. "Muf", meent Guillaume. "Onbestemde geur, waar ik niks mee kan", vindt Esther. Maar met de smaak weet Esther wel raad. "Bieren limonadesmaak in balans." De rest is minder lovend. Jan: "Pils met een raar smaakje". Guillaume gaat nog verder: "Plakkerig, geen echte Radler". Lorena doet het licht uit: "Niet fris, erg bitter. Stap ik niet voor van de fiets."

Plek 7: Grolsch (€0,59)
Pluspunten voor de frisse geur. Minpunten voor de troebele kleur en slappe schuimkraag. Scherp zijn Henk en Jan: "Water met een bruistabletje. Een nobody". De rest is positiever. "Vriendelijke verhouding tussen limonade- en biersmaak." Linda roemt zijn "prikkeling" en Lorena het "lichte bittertje".

Plek 6: Bitburger (€0,63)
Algemeen applaus voor kleur en schuimkraag. "Puik schuim, dat mooi lang blijft staan", vinden Esther en Lorena. Henk trekt een vies gezicht. "Flauw en slap ruikt deze". Bij allen valt het bittertje op: "Wel een dorstlesser maar hij lijkt meer op bier dan op Radler." Linda en Lorena zijn not amused: "Te bitter, en te weinig zoet, bah", vindt Linda. 

Plek 5: Amstel (€0,63)
Pluspunten voor de kleur. "Prima, jammer dat het schuim snel weg is", aldus Guillaume. Als een solo uit eigen trompet, zo bevalt de Radler Jan. "Een Radler zoals hij moet smaken. Dorstlessend en fris." De rest is minder uitbundig. Guillaume: "Limonadesmaakje". Esther: "Zoete mondvuller". Lorena: "Geen blijvertje". 

Plek 4: Krombacher (€0,63)
Oogt veel als pils, aldus de jury. En ook in zijn smaak lonkt deze erg zwaar naar bier. "Radler hoort anders te zijn dan pils of Duits bier." Esther is er wel gecharmeerd van. "Hiervoor rijd ik zeker een eindje om." Ze gaat graag door de knieën voor "iets met pit". Henk lijkt tevreden. "Een ruime voldoende. Smaak is niet zo dominant zoet, dat bittertje is best aardig."

Plek 3: Wieckse (€,0,66)
Jan steekt de loftrompet uit. 'Deze kan ik wel een avond lang drinken." Lorena valt voor het  "mooie schuim en het frisse bittertje", terwijl Guillaume graag een wat "royalere schuimkraag" had gezien. Een mysterieuze dorstlesser, aldus Esther en Lorena "Iets van jeneverbes? Lekker maar niet echt een fietsbiertje". Esther krijgt geen fijn gevoel in de krullen van dit bier "Lijkt op vruchtensap uit de buurtsuper."

Plek 2: Veltins (€0,73)
Geklopt met twee fietslengtes. Maar toch een "echte topper" voor Esther, die deze Radler roemt om zijn "prima balans tussen bier- en limonadesmaak". Ook bij Lorena blijft dit bier ‘hangen’ door "zijn leuke bitters en bubbels". Jan vindt dit bier "verfrissend", maar de trompettist had meer punten gegeven als het "meer frisse citroen had en iets minder zoet was". Linda en Henk valt het bittertje op dat nog even meespurt. "Aardig bier. Als ik veel dorst heb, zou ik er best een paar meer van drinken", zegt Henk. 

Plek 1: Maes (€0,78)
Frisse, sprankelende Radler, die in de mond tintelt. Uitgesproken citrusgeur én een mooi zonnig kleurtje, vindt de jury. "Alleen zou de schuimkraag wat dikker mogen zijn", aldus Guillaume. "Maar de smaak is raak", vinden alle proevers. "Hiervan zou ik meteen een kratje in huis halen. Goed voor de embouchure ook", jubelt Jan. De sportende juryleden, Linda en Henk, zeggen graag de fiets en motor tegen de muur te zetten als deze Radler op tafel komt. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen