Grotvuur laait ondanks ventilator niet op

Print
Grotvuur laait ondanks ventilator niet op

Afbeelding: Gemeente Riemst

De brandweer heeft maandagmiddag pogingen om met een grote tunnelventilator het vuur in de grotten bij Maastricht aan te wakkeren, opgegeven. De bedoeling was dat het vuur zou oplaaien, zodat het hooi sneller op zou branden. Dat blijkt echter niet te werken, zei een woordvoerster van de brandweer maandagmiddag.

In de grotten brak donderdagavond brand uit in 800 kuub hooi en stro. Het vuur smeulde de afgelopen dagen en dat schiet niet op. Maar pogingen het vuur aan te wakkeren, mislukten. De ventilator wordt, nu die er toch staat, gebruikt om de rook te verdunnen.

Geoloog
Een geoloog nam maandagmiddag een kijkje in de gangen bij de vuurhaard. Hij bekeek de veiligheid van de gangenstelsels. Aan de hand van zijn analyse beslist de brandweer of het veilig is om weer te gaan blussen.

Lees ook: Grotten lijden enorme rook- en roetschade

Ideeën om een pantserwagen naar binnen te rijden die het hooi uit elkaar moest gaan trekken, strandden: het Belgische en Nederlandse leger beschikken geen van beide over een gepantserd voertuig dat klein genoeg is om een grot in de rijden.

Brandstichting
Inmiddels heeft de Nederlandse politie het onderzoek naar brandstichting overgenomen van de Belgen. De Belgische politie arresteerde in de nacht van donderdag op vrijdag twee twintigers, mannen uit grensplaats Riemst bij Maastricht. Zij werden na verhoor vrijgelaten, maar blijven verdachte van brandstichting.

Lees ook: Tonnen schade bij Château Neercanne door brand in mergelgrot

Het probleem is volgens de Nederlandse politie dat de brand eventuele sporen van brandstichting heeft gewist.

Ruzie
De twee Belgen werden aangehouden na een ruzie met de eigenaar van de grotten bij grensplaats Kanne, waar de ingang van de mergelgrotten ligt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →