Waalse premier stapt op na reeks schandalen binnen zijn partij

Print
Waalse premier stapt op na reeks schandalen binnen zijn partij

Paul Magnette (staand) in het Waals parlement. Afbeelding: AFP/Bruno Fahy

De Waalse minister-president Paul Magnette stapt op. De socialist neemt het burgemeesterschap van Charleroi op.

Magnette werd in oktober even wereldberoemd toen hij weigerde in te stemmen met het CETA-vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada. De tekeningsceremonie met Canadees premier Justin Trudeau moest daardoor worden uitgesteld tot Wallonië garanties voor bepaalde zorgen kreeg.

Waargenomen
Magnette maakte zijn besluit zelf maandagmorgen in Charleroi bekend. "Midden augustus neem ik mijn functie hier weer op." Sinds 2012 is Magnette er officieel burgemeester maar die wordt vanwege zijn premierschap waargenomen door een partijgenote.

Schandalen
Er werd al in de Belgische media gespeculeerd over Magnette’s besluit. Sinds juni, toen de Waalse christen-democraten (cdH) hun vertrouwen in de Parti Socialiste (PS) opzegden, is regeren feitelijk niet meer mogelijk. Aanleiding was een reeks schandalen over betalingen voor bijbaantjes die PS-politici opstreken zonder er veel voor te hoeven doen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →