Kushner geeft 'nietszeggende' contacten met Russen toe

Print
Kushner geeft 'nietszeggende' contacten met Russen toe

Afbeelding: EPA

Jared Kushner, adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft maandag in een verklaring toegegeven toe vier keer contact te hebben gehad met Russische vertegenwoordigers tijdens of na de presidentiële campagne.

Hij noemt deze ontmoetingen echter 'nietszeggend' en ontkent samen te hebben gespannen met de Russen.

Kushner moet maandag achter gesloten deuren voorkomen om zichzelf tegen de beschuldigingen te verdedigen tegenover een Senaatcommissie. Vooraf gaf hij in een voorbereide verklaring aan de media aan: "Ik heb niet samengespannen en ken ook niemand die heeft samengespannen met welke buitenlandse regering dan ook."

Vier contactmomenten
"Ik heb geen ongepaste contacten gehad en ik heb ook geen gebruik gemaakt van Russisch geld om mijn bedrijfsactiviteiten in de particuliere sector te financieren", gaat hij verder. "Ik heb wellicht vier contactmomenten gehad met Russische vertegenwoordigers gedurende de campagne in 2016 en de presidentiële overgangsfase na Trumps overwinning."

Die vier contacten worden uiteengezet als: een informele ontmoeting met Gorkov, het hoofd van een Russische staatsbank en bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin; een Russische hacker, wiens mailtjes hij genegeerd heeft; een handenschudmoment met de voormalig Russische ambassadeur Sergey Kislyak in april 2016; en een ontmoeting met dezelfde ambassadeur in december voor een frisse start van de communicatie tussen de twee landen.

Misverstand
Een van de belangrijkste beschuldigingen aan het adres van Kushner, het contact hebben gehad met een Russische advocaat, doet hij af als een misverstand. Later vandaag zal Kushner als het goed is dezelfde verklaringen afleggen. De exacte inhoud van deze gesprekken blijven echter geheim. Woensdag zijn Donald Jr. en Trumps voormalige campagnechef Paul Manafort aan de beurt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →