Grotten lijden enorme rook- en roetschade

Print
Grotten lijden enorme rook- en roetschade

Afbeelding: ANP

De brand in de grotten bij Maastricht heeft grote gevolgen voor de rest van het ondergrondse gangenstelsel. De grot waar sinds donderdag honderden kuub hooi branden, staat immers in verbinding met andere tientallen kilometers lange grottenstelsels in de Cannerberg. Volgens eigenaar het Limburgs Landschap is er sprake van enorme roet- en rookschade.

"De grotten zijn eeuwenoud en hebben even oude cultuurhistorisch belangrijke inscripties en handtekeningen", aldus een woordvoerder.

NAVO
In het gangenstelsel ligt onder meer een voormalig NAVO-hoofdkwartier. Voorlopig zijn excursies daar afgeblazen: er hangt rook en er is gevaarlijk koolmonoxide gemeten. Iets verderop ligt de Jezuïetengrot, beroemd om de negentiende-eeuwse wandtekeningen en beeldhouwwerken. Ook daar mag niemand naar binnen vanwege de koolmonoxide.

Château Neercanne loopt geen gevaar en blijft gewoon open.

Vleermuizen
De grotten staan ook bekend als verblijfplaats voor vleermuizen. Vooral in de winterperiode kunnen er grote aantallen dieren overwinteren. In de zomer is dat niet het geval, maar het blijft de vraag welke rol de grotten zullen spelen voor vleermuizen als het vuur straks uit is.

Bos
Het bos boven de grotten is afgezet voor wandelaars, omdat er op diverse plaatsen door gaten rook naar buiten komt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →