Ouders geven strijd om baby Charlie op

Print
Ouders geven strijd om baby Charlie op

Charlie Gard is inmiddels tien maanden oud en werd geboren met een ernstige afwijking waardoor hij nooit zonder beademingsapparatuur kan overleven. Afbeelding: Privéfoto

De ouders van de doodzieke Britse baby Charlie Gard geven hun juridische strijd om verdere behandeling van het kind op. Dat meldde de advocaat die de ouders vertegenwoordigt. Voor "Charlie is het te laat", zei raadsman Grant Armstrong maandag

Charlie heeft een zeldzame genetische afwijking waardoor progressieve spierzwakte en hersenschade ontstaan. Zijn ouders hadden geprobeerd hem naar de Verenigde Staten te sturen om experimentele therapie te ondergaan.

Realistisch
Britse rechtbanken, ondersteund door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, hebben toestemming daarvoor geweigerd, omdat het zijn lijden alleen maar zou verlengen zonder enig realistisch perspectief op genezing van het elf maanden oude kind.

Beroep
Maandag en dinsdag zou nog een hoger beroep dienen om te bepalen of nieuwe expertise het opschorten rechtvaardigt van het eerdere oordeel dat het medisch gezien zinloos is het kind in leven te houden. De artsen die de baby tot dusver hebben behandeld, geloven niet dat Charlie nog kan worden geholpen, doordat hij al onherstelbare hersenschade heeft opgelopen.

Trump
Volgens een Amerikaanse arts is er tot 10 procent kans dat de behandeling effect heeft. De ouders zamelden meer dan een miljoen euro in om behandeling in de VS mogelijk te maken. De Amerikaanse president Donald Trump en paus Franciscus hadden eerder hun steun voor Charlie uitgesproken.

Gesprek
De ouders van Charlie gaan nu in gesprek met het Londense ziekenhuis over de vraag hoe het terminaal zieke kind nu zou moeten sterven, aldus de advocaat. Volgens hem hebben de ouders besloten niet verder te gaan met behandeling omdat scans lieten zien dat het kind onherstelbare schade heeft opgelopen. "Charlie heeft geduldig gewacht voor behandeling, Vanwege de vertraging is die kans verloren gegaan."

Charlie's moeder zei maandag dat hij een normaal leven had kunnen hebben als hij eerder was behandeld. "Charlie had een echte kans om beter te worden'' zei Connie Yates. Nu zullen we nooit weten wat er gebeurd zou zijn als hij een behandeling had gekregen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →