Intolerantie en polarisatie onder jeugd aangepakt

Print
Intolerantie en polarisatie onder jeugd aangepakt

Afbeelding: iStock

Als de provincie groen licht geeft, start het pilotproject 'Tolerant Minds' dit najaar in Venray. Jongeren Netwerk Limburg organiseert dan diverse activiteiten die moeten leiden tot meer tolerantie en minder polarisatie onder de jeugd.

De provincie maakt zich zorgen over dreigende radicalisering van jongeren. Het gaat dan om intolerantie tegen personen met een andere seksuele voorkeur, religie, huidskleur of anderszins. JNL kreeg van de provincie de opdracht om een project op te zetten dat deze ontwikkeling moet tegengaan. Het plan behelst onder meer een YouTube-kanaal voor jongeren die vloggen over de onderwerpen tolerantie en polarisatie.

Fake news
Ook gaat er een interactieve theatervoorstelling voorbijtrekken aan het Venrayse verenigingsleven.  Het onderwijs wordt tevens betrokken bij het project. Geschoolde leraren of experts schenken aandacht aan ‘mediawijsheid’: lessen over ‘fake news’ en over de invloeden van social media op gedrag en denken. 

Radicalisering
De pilot duurt drie tot vier jaar. De projectgroep volgt in die periode een groep van circa driehonderd jongeren. Het voorkomen van radicalisering vormt de hoogste prioriteit. Een ander doel is gedragsverandering: de groep zou aan het eind  toleranter moeten zijn dan in het begin. De pilot sluit af met een eindrapportage. Aan de hand daarvan wordt besloten of het project, of delen daarvan, ook wordt uitgerold in de rest van de provincie.

Subsidie
Over de kosten van de pilot wil JNL nog niets zeggen. Projectleider Ivo Heuts: "De subsidieaanvraag ligt ter goedkeuring bij de provincie. Maar ze staat achter onze ideeën."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu