Brandweer sluit ingangen brandende grot af met dekzeilen

Print
Brandweer sluit ingangen brandende grot af met dekzeilen

Afbeelding: ANP

De ingangen van de grotten in de Cannerberg, waar sinds donderdag honderden kuub hooi branden, worden maandagavond afgesloten met dekzeilen.

Doel is om de rookoverlast voor de direct omwonenden te verminderen. Dinsdag wordt opnieuw bekeken of er andere opties mogelijk zijn, buiten gecontroleerd laten uitbranden.

Ventilator
Maandag heeft de brandweer een krachtige tunnelventilator ingezet om zuurstof in de gangen te blazen, om zo de vuurhaard aan te wakkeren en het brandprocces te versnellen. Dit had echter niet het gewenste effect. De tunnelventilator zal nu mede worden ingezet om de rookoverlast voor de direct omwonenden te verminderen.

Defensie
De brandweer heeft gedurende de dag contact gehad met met defensie uit België en Nederland over de mogelijke inzet van materieel dat bestendig is tegen vallende brokstukken. Het materieel van defensie was echter te groot en te breed om de grotten in de sturen. 

Ander scenario
Daarnaast is een geoloog samen met enkele leden van de brandweer op verkenning geweest in de grot om de stabiliteit na te gaan. De bevindingen worden op dit moment besproken en geanalyseerd. Dinsdag worden bekeken of er nog een alternatief scenario mogelijk is. Tot dan blijft gecontroleerd uitbranden de enige optie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →