Inspectie: mogelijk onderzoek naar zelfmoord 11-jarige

Print
Inspectie: mogelijk onderzoek naar zelfmoord 11-jarige

Bloemen bij de woning aan de Gieterijstraat. Inzet: Vladimirs. Afbeelding: De Limburger

De landelijke inspecties voor Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid & Justitie beraden zich over onderzoek naar de suïcide van de 11-jarige Vladimirs in Steyl.

De gemeente Venlo heeft echter, volgens de inspectie, ‘ook alle reden om zelf te onderzoeken wat hier fout is gegaan’.

Onderzoek
Dat meldt Kees Paling, woordvoerder namens de gecombineerde rijksinspecties. Volgens de gemeente Venlo valt de hele affaire onder de Jeugdwet en is het aan de inspectie om eventueel nader onderzoek te doen. 

De Commissie Meldingen van de rijksinspecties beslist binnenkort of dat gebeurt. "Normaliter komen we in actie als jeugdhulp recent betrokken is geweest. Dan hebben we een directe aanleiding om er als rijksinspecties in te stappen."

Taal
Vladimirs benam zichzelf op 2 juli jongstleden van het leven in zijn ouderlijke woning aan de Gieterijstraat in Steyl. Van januari tot juni 2016 was een gezinscoach actief rond het gezin. Volgens de hulpverleners was het hoofdprobleem waar de jongen mee kampte een gebrekkige taalbeheersing.

Omwonenden verklaarden tegen deze krant echter dat er ook sprake was van drankmisbruik door de ouders, verwaarlozing en huiselijk geweld. Dat laatste wordt stellig ontkend door de stiefvader. 

Lees ook: Vladimirs’ wanhoop: een schets van zijn korte leven

Inspectie
De gezinscoach was aangesteld door de gemeente Venlo, en betaald uit een pot met gelden voor Wmo, Jeugdwet en Participatiewet. Venlo gooit die gelden op één grote hoop, aldus een gemeentelijk woordvoerder. "Maar de gezinscoach in deze zaak viel onder de Jeugdwet en het toezicht daarop is aan de landelijke inspectie." 

De gemeente heeft Vladimirs’ overlijden niet actief gemeld aan die inspectie. Dat is wel verplicht als er een calamiteit voorvalt binnen een zorginstelling. 

De inspectie, zo verklaart woordvoerder Paling, heeft zelf nadere informatie opgevraagd in Venlo. Die wordt momenteel beoordeeld. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen