Duizenden 'onveilige' balkons in Limburg afgekeurd

Print
Duizenden 'onveilige' balkons in Limburg afgekeurd

Afbeelding: Annemiek Mommers

In Limburg zijn bij ruim drieduizend flats van vóór 1975 de laatste jaren de galerijen en/of balkons afgekeurd. Die zijn of worden verstevigd, vervangen en soms (versneld) gesloopt om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

Woningcorporaties hebben al 7,5 miljoen euro uitgegeven aan de hersteloperatie en daar komt nog minimaal 2,5 miljoen euro bij, zo blijkt uit onderzoek van deze krant. Ook Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) – particulieren – zijn en worden geconfronteerd met forse investeringen

Op slot
De laatste jaren waren enkele keren noodmaatregelen vereist. Zo moesten in Landgraaf bewoners hals over kop hun woning uit. In Venlo gingen een paar honderd balkons op slot.

Aangetast
Het gaat om galerijen en balkons van vóór 1975. Ze voldoen niet meer aan de moderne voorschriften of er zijn bij de bouw fouten gemaakt die nu pas aan het licht komen. De vloeren van die woningen lopen door in de balkons en galerijen, die zonder verdere ondersteuning in de lucht ‘hangen’. De bewapening in die ‘uitkragende’ vloeren is soms onvoldoende, te laag aangebracht of aangetast door corrosie.

Onderzoekplicht
Aanleiding voor de maatregelen is het instorten van vijf galerijvloeren bij een oude flat in Leeuwarden in 2011. Dat was voor het ministerie van Wonen in 2015 reden om in het hele land een onderzoekplicht in te stellen voor galerijen. Voor 1 juli 2017 moesten die door de flateigenaren zijn gecontroleerd.

Moeizaam
Uit een inventarisatie van deze krant blijkt dat van de bijna tweehonderd onderzochte complexen van Limburgse woningcorporaties er ruim dertig niet meer aan de eisen voldoen. Ook veel koopflats moeten worden opgeknapt. Dat proces verloopt moeizamer, omdat VvE’s vaak over minder geld en deskundigheid beschikken.