Medisch wonder: Vrouw zette 24 jaar geen stap, maar kan nu weer lopen

Print
Medisch wonder: Vrouw zette 24 jaar geen stap, maar kan nu weer lopen

Afbeelding: Mara van den Oetelaar

De Belfeldse Karin Verlaek kan na 24 jaar weer lopen. Waar haar behandeld artsen gingen voor amputatie, zette de Belfeldse door. En met succes. Verlaek heeft een nieuw leven gekregen waarin ze zomaar naar buiten kan lopen om zelf boodschappen te doen. Haar benen gaan nu de hele medische wereld over.

Het verhaal van de 57-jarige Karin Verlaek uit Belfeld is er een van optimisme en doorzettingsvermogen. En een waarvoor medici zich over de hele wereld interesseren. „Van mijn artsen begreep ik dat mijn benen over de hele wereld op medische congressen worden besproken. Ik ben in feite dus wereldberoemd, nou ja mij benen dan”, zegt Verlaek.

Moeder van twee
De Belfeldse doet vrolijk haar verhaal. Ze praat net zo makkelijk over het leven dat ze nu weer volop aan het ontdekken is als over de periode waarin ze bijna niets meer kon. Als  32-jarige echtgenote en moeder van twee kinderen van vier en vijf jaar oud, kreeg ze op een dag tijdens het koken plots ontzettende pijn aan haar rechtervoet. "Het was 11 januari 1991, die datum zal ik nooit vergeten", zegt ze. "Ik wilde niet toegeven aan de pijn, er moest tenslotte eten op tafel komen. Wat vanzelf komt, gaat vanzelf over, dacht ik nog. Maar dat was nu niet het geval." 

38 kilo
Wat volgde waren onderzoeken, verkeerde behandelingen en veel pijn voordat uiteindelijk de diagnose posttraumatische dystrofie werd vastgesteld. Een aandoening aan de ledematen waar naar schatting 20.000 Nederlanders aan lijden en waarvan het nog altijd gissen is wat de oorzaak is. De ziekte trof Verlaek in de benen en armen. "Van zelfstandig lopen ging het naar lopen met krukken en daarna de rolstoel. Het ging steeds slechter, in mijn slechtste periode woog ik 38 kilo. In de zomermaanden ging het nog een beetje, maar in de maanden oktober tot april lag ik eigenlijk alleen maar op bed", vertelt ze nuchter.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →