Provincie is tegen lagere snelheid op A79

Print
Provincie is tegen lagere snelheid op A79

Afbeelding: Renske Dekkers

Er lijkt weinig begrip voor een lagere snelheid op de A79 naar 100 km per uur. Ook de provincie maakt bezwaar.

Gedeputeerde Hubert Mackus (Verkeer, CDA) vindt dat het verlagen van de snelheid niet in verhouding staat tot de problematiek die Rijkswaterstaat schetst.

Bezwaar
Hij gaat namens de provincie bezwaar maken tegen de maatregel. "Daarnaast wil ik bij Rijkswaterstaat pleiten voor een snellere aanpak van de weg in het belang van de A79 in het regionale en nationale wegennet en voor de bereikbaarheid van Zuid-Limburg”, aldus Mackus gisteren in een reactie.

Lees ook: Maximumsnelheid naar 100 per uur op A79

Overtuigen
Automobilisten hebben doorgaans begrip voor het verlagen van de maximumsnelheid als de verkeersveiligheid acuut in het geding is. Maar met z’n allen massaal gas terugnemen als ‘preventieve beheersmaatregel’, zoals Rijkswaterstaat de 100 kilometer per uur op de A79 noemt? "We gaan proberen de automobilisten te overtuigen van het nut daarvan”, zegt Maurice van de Graef van Rijkswaterstaat.

Cijfers
Hij ziet in dat daar een lastige voorlichtingscampagne voor nodig is, want "we kunnen niet zeggen dat de A79 ronduit onveilig is. De ongevalscijfers geven dat niet aan. We willen ook niet die indruk wekken.” Toch mogen we ook niet doen alsof er niets aan de hand is, want de verlaging van de maximumsnelheid is wel degelijk nodig, stelt hij."Een heel groot gat in de weg zou heel duidelijk zijn. Dan ziet iedereen het gevaar meteen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →