27 miljoen voor innovatieve mkb’ers in Limburg

Print
27 miljoen voor innovatieve mkb’ers in Limburg

Afbeelding: De Limburger

Er komt 27 miljoen euro beschikbaar voor Limburgse mkb-bedrijven die in innovatie willen investeren. Met deze financiële injectie wordt het voor ondernemers makkelijker om risico’s te nemen.

Het kapitaal wordt ingebracht door de provincie (vijftien miljoen euro) en partijen als de Rabobank in Venlo en de Westelijke Mijnstreek, het Rijk en industriebank Liof. 

Brightlands
Nieuw is dat is er van de totale financiële injectie ook geld (zeventien miljoen euro) vrijkomt voor innovatieve ontwikkelingen in de agrarische sector en de foodbranche, vooral op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Daar werken bedrijven en kennisinstellingen samen aan innovatieve oplossingen voor gezonde voeding.

Health
Verder gaat vijf miljoen euro naar de Health Campus in Maastricht. Met dit kapitaal kunnen medisch-wetenschappelijke vondsten ontwikkeld worden tot commercieel succesvolle producten.

De overige vijf miljoen euro belanden in het zogeheten MKB-leningenfonds, bedoeld voor velerlei mkb-bedrijven. Gedeputeerde Twan Beurskens (VVD, Economie) verklaart dat de provincie daarnaast vijf miljoen euro wil reserveren voor de Smart Services Campus in Heerlen waar ondernemers broeden op innovatieve oplossingen voor de dienstensector. 

Succes
Collega-deputé Hubert Mackus (CDA, Landbouw) zegt dat het initiatief om risicokapitaal beschikbaar te stellen voor de campus in Venlo mede is ingegeven door het succes van een Limburgs investeringsfonds (Chemelot Ventures) waarin onder meer de provincie zit. Het fonds nam deel in het Maastrichtse bedrijf PharmaCell dat onlangs voor een onbekend bedrag aan het Zwitsers miljardenbedrijf Lonza is verkocht. 

'Het mag fout gaan'
Beurskens benadrukt dat met de miljoenenimpuls kapitaal beschikbaar komt voor risicovolle investeringen in "geweldige ideeën" van het Limburgse mkb. "Het mag fout gaan, dat is niet erg." Volgens hem bieden marktpartijen als banken of durfinvesteerders geen oplossing voor riskante investeringen. "Een bank heeft niet altijd het beleid van de provincie voor ogen. De tuinder met een innovatief idee zal tevergeefs bij een bank aankloppen voor een lening wegens de grote risico’s."

De provincie redeneert anders. "In de gemeente Peel en Maas werkt 20 procent van de beroepsbevolking in de agro- en foodsector. Als deze sector verdwijnt, omdat er niet is geïnvesteerd in innovatie en kennis, dan hebben we daar een probleem."
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →