Duizenden toeristen op de vlucht voor bosbranden Zuid-Frankrijk

Print
Duizenden toeristen op de vlucht voor bosbranden Zuid-Frankrijk

Toeristen kijken vanaf het strand in Saint-Tropez naar het vuur in de bossen. Afbeelding: AFP

Door een nieuwe bosbrand in Zuid-Frankrijk zijn in de nacht van dinsdag op woensdag zeker 10.000 bewoners en toeristen geëvacueerd. Mensen moesten hun huizen en campings verlaten.

Het vuur strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 600 hectare in de buurt van Bormes-les-Mimosas in het departement Var, meldden Franse media woensdag. De plaats ligt in de buurt van de kust tussen Hyères en de luxe badplaats St. Tropez. Volgens de eerste berichten zijn er geen gewonden gevallen.

In Zuid-Frankrijk en op Corsica woedden al sinds het begin van de week talrijke bosbranden, door de sterke wind en de droogte.

Ben jij of ken jij iemand die ook in Zuid-Frankrijk is en op de vlucht moest slaan voor de vlammen? Neem contact op met de redactie.

Nederlandse gezinnen in het gebiedhebben geen idee hoe het verder moet. Er wordt nog met man en macht geblust en het is onduidelijk hoelang het nog duurt voor de brandweer het vuur onder controle heeft. 

'We dachten meteen: wegwezen'
Robert Jan de Heer werd vannacht om 03.00 uur met zijn vrouw en drie kleine kinderen gewekt door loeiende sirenes en luidsprekers. "We dachten meteen: wegwezen hier. We zijn met onze auto de camping afgereden, naar het dorp beneden. Daar staan we nu nog.”

De parkeerplaats in de badplaats Bormes- les-Mimosas staat vol. Een restaurant bleef de hele nacht open om mensen op te vangen. Anderen sliepen vannacht op het strand of bij lokale ondernemers. Van paniek is volgens De Heer geen sprake. "Wanneer je om 3 uur ’s nachts wordt gewekt, denk je wel even ‘wat gebeurt er’. Dan slaat de paniek lichtelijk toe, maar niemand reed als een gek de camping af. Dat ging heel georganiseerd."

Zwarte rookwolken
De brand woedt op zo’n vijf kilometer van de camping van de familie De Heer. "Het vuur heeft de camping, met zo’n 3.500 gasten, niet bereikt. Blusvliegtuigen zijn druk. Er hangen zwarte rookwolken in de lucht en we zien wel dat het vuur minder wordt."

Maar wanneer ze precies terug kunnen, weet De Heer niet. "We hebben onze telefoons, portemonnee en wat kleren mee gegrist, maar de rest van onze spullen ligt er nog. Een Nederlands gezin dat naast ons op de camping stond is in de haast de luiers voor hun kindje vergeten. We hebben geen idee hoe het verder moet. De meeste mensen lopen een beetje rond of zoeken schaduwplekken, het is behoorlijk warm. We wachten af. We houden de Facebookpagina van de gemeente in de gaten. De camping weet ook niet meer. Alles is afgesloten.”

Goed gemutst
Toch zijn de campinggasten goed gemutst. "Wat kun je anders doen? Het gekke is dat we het niet aan zagen komen. Gisteren woedde er in de baai van Saint-Tropez ook een grote brand, dat zagen we. En we wisten wel dat het heel droog was, met veel wind. De kans was dus wel groot dat het ging gebeuren. Vrienden kwamen rond 12 uur 's nachts terug op de camping en zij hadden een klein brandje gezien. We wisten toen niet dat iedereen drie uur later weg moest.”

Het Nederlandse gezin, dat in Zwitserland woont, hoopt vanavond terug te kunnen naar de camping. "Ik weet niet of we dan kunnen slapen, maar we gaan het wel proberen. We rijden vanavond niet meer terug naar huis. Een rit van zes uur is niet meer te doen.”

Snelle uitbreiding
In totaal zijn 10.000 mensen geëvacueerd, waarvan 3.000 kampeerders. Volgens het bestuur van het departement Var (dat in de buurt ligt van de kust tussen Hyères en de luxe badplaats St. Tropez) ging zo'n 800 hectare bos al in vlammen op als gevolg van de snelle uitbreiding van het vuur. De brandweer bestrijdt de bosbranden met groot materieel. De 540 brandweerlieden krijgen ondersteuning van blusvliegtuigen. 

Er zijn vijf brandweermannen gewond geraakt, van wie één ernstig. Vijftien brandweerlieden hebben een rookvergiftiging opgelopen. Het vliegveld Toulon-Hyères is gesloten, evenals een aantal wegen.

In Zuid-Frankrijk en op Corsica woedden al sinds het begin van de week talrijke bosbranden, door de sterke wind en de droogte.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →