Nog eens tientallen pluimveebedrijven op slot vanwege verboden stof

Print
Nog eens tientallen pluimveebedrijven op slot vanwege verboden stof

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft woensdag nog eens tientallen pluimveebedrijven geblokkeerd vanwege een onderzoek naar een verboden chemische stof in eieren.

Afgelopen weekend werden al zeven bedrijven geblokkeerd, wat wil zeggen dat ze geen eieren, mest of kippen meer van het terrein af mogen. Een van die kippenstallen bevond zich in Limburg. Hoeveel er woensdag in onze provincie zijn afgesloten, kan een woordvoerder niet zeggen. 

Fipronil
Het onderzoek van de NVWA draait om de stof fipronil, die bij wet verboden is in de pluimveesector. De chemische substantie wordt gebruikt om insecten, teken en mijten te bestrijden en zit bijvoorbeeld op vlooienbanden voor honden en katten. Het middel kan irriterend zijn voor mensen en schade aanbrengen aan nieren, lever en schildklier. 

De bedrijven die woensdag werden geblokkeerd, zijn allemaal in zee gegaan met Chickfriend, een firma uit Barneveld die helpt luizen bij kippen te bestrijden. Ze moeten hun eieren laten onderzoeken en pas als blijkt dat er geen fipronil wordt gevonden, mogen ze weer open.

Geen gevaar
Volgens de NVWA zijn er tot nu toe geen eieren aangetroffen met een hoge concentratie fipronil. Om die reden is er ook geen direct gevaar voor de volksgezondheid. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →