Brandweer begonnen met weghalen hooi uit grot

Print
Brandweer begonnen met weghalen hooi uit grot

Afbeelding: Rob Oostwegel

Onder begeleiding van een geoloog en een mergeldeskundige is de brandweer begonnen met het opruimen van het brandende hooi en stro uit de Cannerberg.

De experts verzekeren zich er eerst van dat de gangen veilig zijn en er geen brokstukken los zitten. Daarna wordt het hooi met een grijper naar buiten gebracht en geblust.  

Schuldig
Mathieu Vrancken van beenhouwerij De Neercannerhof ziet het allemaal met lede ogen aan. „Ik besef dat ik hier niets aan kan doen, maar toch voel ik me schuldig.  Al generaties lang is dit gangenstelsel onderdeel van de boerderij”, zegt Vrancken, die er runderen houdt; hooi, stro en aardappelen opslaat en er landbouwvoertuigen stalt. Al vele jaren zonder enig probleem. Maar donderdagavond 20 juli gaat het mis

Hekwerk
„Ik kwam rond half negen de Muizenberg af en zag twee mannen die het hekwerk hadden open gemaakt, ondanks het bord met verboden toegang erop. Ik ben gestopt en heb gevraagd wat ze deden. Daar kreeg ik geen antwoord op. Toen ik een foto wilde maken van de nummerplaat van hun auto, sloegen ze een bitse toon aan. Maar uiteindelijk zijn ze dan toch vertrokken. Ik ben naar huis gegaan. Twintig minuten later kreeg ik telefoon van de uitbater van Chateau Neercanne, dat er rook kwam uit één van de gangen. Ik ben meteen gaan kijken en zag op vier of vijf plaatsen brandhaarden.”

De Belgische politie houdt het voorlopig op een wraakactie. In 2010 en 2013 werd Riemst  geteisterd door pyromanen, die hooi in de velden in brand staken. „Maar dit staat daar zo goed als zeker los van”, zegt politiechef Dirk Claes.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →