Pas op: bramen plukken kan je fikse boete opleveren

Print
Pas op: bramen plukken kan je fikse boete opleveren

Afbeelding: iStock

De bramenstruiken hangen weer vol, maar plukkers van het fruit moeten oppassen. Boswachters delen jaarlijkse tientallen boetes uit voor wildplukken en die kunnen flink in de papieren lopen.

Wie een braam plukt of iets anders uit de natuur meeneemt bezondigt zich formeel aan stroperij. Dat is een misdrijf waarvoor boetes uit de tweede categorie (tot 4100 euro) of zelfs een gevangenisstraf van een maand voor kan worden uitgedeeld.

Emmers
Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer wordt wildplukken in de praktijk meestal door de vingers gezien. "Zolang het voor eigen gebruik is en je niet meer meeneemt dan ongeveer een champignonbakje dan wordt het gedoogd. Maar je moet geen emmers meenemen of buiten de paden lopen op plekken waar dat niet mag."

Volgens de overzichten van Staatsbosbeheer worden er jaarlijks tientallen bonnen uitgedeeld door boswachters voor wildplukken, maar over de hoogte kan een woordvoerder niets zeggen. Ondanks dat wildplukken populairder lijkt te worden is geen sprake van een stijging in het aantal boetes. Het Openbaar Ministerie houdt geen cijfers bij over boetes voor wildplukken.

Voedsel voor dieren
De voornaamste reden dat wildplukken verboden is is om de natuur te beschermen. "De bessen zijn voedsel voor dieren", aldus de woordvoerder van Staatsbosbeheer. "En paddenstoelen zijn gewoon mooi om te zien voor natuurliefhebbers."

Gevaarlijk
Staatsbosbeheer wijst er ook op dat het plukken van paddenstoelen gevaarlijk kan zijn. "Een leek kan giftige paddenstoelen niet onderscheiden van niet-giftige." Het Voedingscentrum waarschuwt ook specifiek voor gevaar voor bramenplukkers. Door vossenuitwerpselen kunnen die besmet zijn met de vossenlintworm. Het risico op besmetting is niet groot, maar de gevolgen zijn wel groot, zo staat op de website van het adviescentrum.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →