Zes woningen Kanne ontruimd na verhoogd CO-gehalte

Print
Zes woningen Kanne ontruimd na verhoogd CO-gehalte

Afbeelding: HBVL

Burgemeester Mark Vos van Riemst heeft woensdagmiddag om twee uur besloten zes woningen aan de voet van de Muizenberg in Kanne te ontruimen. In totaal gaat het om negen volwassenen, drie kinderen en een hond.

Vier personen logeren tijdelijk bij familie, een persoon tijdelijk in een woonzorgcentrum en de overige personen, vier volwassenen, drie kinderen en een hond, worden op kosten van de gemeente Riemst in een hotel ondergebracht.

Evacuatie
Volgens woordvoerster Miranda Gijsen van de gemeente Riemst zijn deze bewoners dinsdagavond reeds ingelicht over een mogelijke evacuatie.

"We hebben hen gezegd wat de werkzaamheden van de komende dagen zouden inhouden en hen geadviseerd elders onderdak te zoeken. En dat, mocht de noodzaak daartoe bestaan, ook de mogelijkheid bestond dat de gemeente ze moest verplichten elders de komende dagen door te brengen. De meesten hadden hun spullen dan ook al klaar staan."

Rookoverlast
Dat burgemeester Vos nu tot evacuatie heeft bevolen, komt doordat twee ingangen van de grotten in de Cannerberg die afgedekt waren met dekzeilen woensdagochtend zijn opengemaakt om het smeulende hooi uit de grotten te verwijderen. Daardoor is de rookoverlast toegenomen en de koolmonoxide-waarde gestegen.

Woordvoerster Peggy Mommers van de brandweer Zuid-Limburg legt uit hoezo. "In de ingang waarin gewerkt wordt, blaast een ventilator de rook weg, waardoor die dus via de andere ingang eruit komt. Net in de richting van de huizen aan de Muizenberg."

Normen
Gijsen en Mommers benadrukken dat de CO-waarde weliswaar gestegen is maar geen normen overschrijdt. "Omdat de werkzaamheden echter drie tot vier dagen kunnen duren is het  beter deze mensen uit voorzorg elders onder te brengen. Want te veel rook inademen is nooit goed. Ook niet van de barbecue."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →