Einde judoclub Grubbenvorst dreigt na conflict

Print
Einde judoclub Grubbenvorst dreigt na conflict

Afbeelding: iStock

Een conflict tussen twee leden en een trainer leidt hoogstwaarschijnlijk op 30 augustus tot opheffing van Judovereniging Samourai uit Grubbenvorst. Een meerderheid van de leden is op die dag van plan tijdens een algemene ledenvergadering te stemmen voor ontbinding van Samourai.

Oorzaak van de huidige situatie is een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch. Dat bepaalde op 30 mei dat de eind 2013 uit de judoclub verwijderde leden Gé (69) en Bart (39) Stappers terug mogen keren bij Samourai.

Het hof vernietigde een uitspraak met tegenovergestelde strekking van de rechtbank in Roermond. Volgens het hof waren de eind 2013 door het toenmalige bestuur van Samourai opgevoerde redenen onvoldoende voor het royement van vader en zoon Stappers. Het bestuur verwijderde de leden omdat ze tijdens een training op 18 september 2013 judotrainer Peter Beurskens onheus zouden hebben bejegend en geschoffeerd. Daarmee zorgden Gé en Bart Stappers volgens het bestuur voor "veel onrust".

Valtraining
Volgens Gé Stappers wilde hij in september 2013 een nieuw lid valtraining geven, omdat judotrainer Peter Beurskens (62) dit volgens hem niet zou doen. Beurskens zou verhinderd hebben dat Stappers het nieuwe lid zou bijscholen. Bart steunde zijn vader tijdens de discussie. Beurskens noemt het "grote onzin" dat hij niet aan valtraining zou doen en stelt dat hij op agressieve wijze werd benaderd. Gé Stappers spreekt dit tegen. Hij zegt hoogstens luid gesproken te hebben.

Vertrekken
Beurskens heeft de club laten weten te vertrekken als vader en zoon Stappers terugkeren bij Samourai. "Want als trainer wil ik niet tussen twee kampen op de mat staan. Die verantwoording kan ik niet nemen." Tijdens een algemene ledenvergadering begin deze maand bleek dat meerdere jeugd- en seniorenleden Beurskens zullen volgen.

Overblijven
Volgens voorzitter Monique van de Maasakker blijft er als gevolg daarvan geen club meer over om te besturen. De club heeft op dit moment 49 leden. "Ik schat in dat er dan misschien vier tot zes leden overblijven. En we lijden nu al 2000 euro per jaar verlies. Je bent als bestuur hoofdelijk aansprakelijk als de club zich op financieel hellend vlak bevindt. Doorgaan is daarom onverantwoord. Als huidig bestuur vinden wij deze situatie verschrikkelijk."

Terugkeer
Gé en Bart Stappers vinden dat zij recht hebben op een terugkeer in de vereniging. Ze zijn ook van mening dat het bestuur zich te makkelijk neerlegt bij het einde van de vereniging. "Laat de trainer maar vertrekken", zegt Gé. "Wij willen proberen de vereniging in stand te houden. Er zijn oud-leden die weer actief willen worden. En we kunnen meer inzetten op werving van jeugdleden."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →