Elk kind heeft recht op een schram

Print
Elk kind heeft recht op een schram

Afbeelding: Rob Oostwegel

Moeten jongens meer jongens dingen doen als fikkie stoken en hutten bouwen?, zoals de nieuwe SIRE-campagne zegt. Verschillen tussen jongens en meisjes zijn er, maar ravotten in de natuur is goed voor alle kinderen, zeggen Limburgers uit het jongerenwerk. "Vallen en jezelf pijn doen is goed voor iedereen. Anders krijg je kasplantjes.”

Op het programma bij Natuurmonumenten op de Brunssummerheide staat morgen bushcraft.  Een doemiddag voor kinderen vanaf 6 jaar met een hoog Freek Vonk-gehalte. Onder het motto ‘leren overleven in het wild’.

Bushcraft is voor jongens en meisjes, „maar het trekt vooral jongens”, merkt Liesbet Berghof van Natuurmonumenten. "Die vinden het ruwere leuker. Die hebben over het algemeen meer behoefte aan beweging. Het klopt dat zij meer energie kwijt moeten dan meisjes. Meiden zien we meer bij wat ik maar ons fröbelprogramma noem, diertjes vissen in een vijver, op kaartjes opzoeken wat ze vangen, knutselen.”

Dus: ja, er zijn verschillen, wil Berghof met zoveel woorden zeggen, maar Natuurmonumenten wil álle kinderen stimuleren naar buiten te gaan en te ravotten. "Je grenzen ontdekken, vallen, jezelf pijn doen, dat is goed voor iedereen, jongens én meisjes. Anders krijg je kasplantjes, kinderen die niks durven.”

Uit de lucht
De door Sire gelanceerde campagne ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’ wil zij daarom graag uitbreiden naar alle kinderen. Bij het jongerenwerk in Maastricht valt hetzelfde geluid te horen. "Ik ken veel Sirefilmpjes, maar dit komt voor mij uit de lucht vallen. Je moet niet specifiek iets  voor jongens gaan bedenken”, zegt Roy Hulst, jongerenwerker van Trajekt. "Laat ze kinderen zijn, laat ze allemaal ontdekken en de natuur in gaan”, zegt collega Manuela van der Meijs.

Want de natuur in, buiten spelen, dat doet de huidige generatie kinderen veel te weinig, vinden we met zijn allen. In de stad zijn te weinig mogelijkheden, buurtbewoners zijn overgevoelig voor overlast en natuurlijk de aantrekking van sociale media. Tel daarbij op de angst bij ouders dat hun kind iets wordt aangedaan, niet zelden aangewakkerd door diezelfde sociale media, en je krijgt vaders en moeders die hun kroost liever op de bank met I-pad  zien dan buiten in de weer met hout, vuur en water.

Is alle angst gegrond? "Als het kind met een schrammetje van de scouting thuiskomt, word ik er al op aangesproken. Als we een iets ruwer spel doen, zeggen moeders al snel  ‘nee”, zegt Elly van de Meijs, jarenlang vrijwilliger bij de scouting en Trajekt.

Naaldhakken
Het zijn vooral moeders die overdreven beschermend zijn. Ze schampert nog steeds over de moeder die ooit tijdens het ouderbezoek op het scoutingcamp verscheen in kort rokje en op naaldhakken. Ook Liesbet Berghof merkt: „Vader zoekt meer de grenzen op, moeder roept ‘doe je wel voorzichtig?” Een groot contrast met wat de jongerenwerkers propageren: schaaf je knie, word af en toe eens lekker vies.

Roy Hulst ging met een groep kinderen naar het Bunderbos. "Het was één grote modderpoel. Ik dacht we kunnen nu heel goed opletten dat we niet vies worden, of we maken er een spel van. We zijn er letterlijk doorheen gaan glijden. Toen we terugkwamen zei ik tegen de ouders ‘ze zien er niet uit, maar ze hebben ontzettend veel plezier gehad”. Berghof: "Als mijn zoon vies thuiskomt, krijgt hij op zijn flikker. Maar om het hoekje lach ik me natuurlijk kapot.”

Spetteren
Vies worden kan ook bij avontuurpark Valdeludo in Echt. "Kinderen kunnen bij ons klimmen, spetteren, hutten bouwen”, zegt marketingmanager Tim Huijts. Daarbij valt wel eens een kind hard. "Maar elk kind heeft recht op een schram. Dat hoort bij opvoeden, bij sterker worden. Je moet niet alleen veilig thuis op de bank zitten.”

Springtouwen

 


Valdeludo trekt volgens Huijts evenveel meisjes als jongens. Roy Hulst ziet ze allen even graag. Maar verschillen zijn er, constateert hij. "Ik kocht ooit springtouwen. Meisjes gingen er uit zichzelf mee spelen, jongens niet. Maar als je er een competitie-element in stopt dan vinden zij het ook leuk. Die testosteron bij de jongens moet er toch uit.”

 

"Daarom zie je ook minder blessures bij damesvoetbal”, weet Elly van der Meijs. "Maar geef mij toch maar liever twintig jongens op een grasveld. Die gaan rollen en vechten, terwijl meisjes een beetje gaan staan smiespelen.”

 

 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen