Boer grotbrand: 'Van een kale hen kun je niet plukken'

Print

Boer Mathieu Vrankcen Afbeelding: Rob Oostwegel

"Ik besef dat ik hier niets aan kan doen, maar toch voel ik me schuldig," zegt boer Mathieu Vrancken terwijl hij met lede ogen aan moet zien hoe de brandweer probeert om het smeulende stro uit de Cannerberg te verwijderen.

"Al generaties lang is dit gangenstelsel onderdeel van de boerderij”, zegt Vrancken, die er runderen houdt, hooi, stro en aardappelen opslaat en er landbouwvoertuigen stalt. Al jaren zonder enig probleem. "Ons treft geen schuld. We hebben een vergunning van de provincie Limburg voor het gebruik van de gangen."

Mannen
Maar donderdagavond 20 juli gaat het mis. "Ik kwam rond half negen de Muizenberg af en zag twee mannen die het hekwerk hadden opengemaakt, ondanks het bord met verboden toegang erop. Ik ben gestopt en heb gevraagd wat ze deden. Daar kreeg ik geen antwoord op. Toen ik een foto wilde maken van de nummerplaat van hun auto, sloegen ze een bitse toon aan. Maar uiteindelijk zijn ze toch vertrokken. Ik ben naar huis gegaan."

"Twintig minuten later kreeg ik telefoon van Château Neercanne: er kwam rook uit de gangen. Ik ben meteen gaan kijken en zag op vier of vijf plaatsen brandhaarden.” 

Pyromanen
In 2010 en 2013 werd Riemst geteisterd door pyromanen, die hooi in de velden in brand staken. "Deze brand staat daar waarschijnlijk los van", zegt politiechef Dirk Claes. 

Lees ook: Zes woningen Kanne ontruimd na verhoogd CO-gehalte

Zowat alles is intussen uit de kast gehaald om het vuur te bedwingen. Zonder resultaat. Woensdag werden er grote zeilen bij de ingangen opgehangen om ervoor te zorgen dat de rook niet langer via de hoofdingangen aan de Muizenberg in Kanne naar buiten komt, maar via een schacht boven op de berg ontsnapt. Het gaf de buurt, die al dagenlang gegijzeld wordt door de rook van de smeulende hooibalen, weer even lucht. 

Bewijs
Vrancken: "De enigen die hieraan schuld hebben, zijn degenen die de brand hebben aangestoken. Of zij opdraaien voor de schade? 
Dat valt nog maar te bezien. Bewijzen is lastig. En van een kale hen kun je niet plukken." 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →