Snelheidsduivel heeft vrij spel: bonnenboekje waterpolitie blijft dicht

Print
Snelheidsduivel heeft vrij spel: bonnenboekje waterpolitie blijft dicht

Afbeelding: ANP/Koen Suyk

De waterpolitie stopt vanaf donderdag met het uitdelen van bekeuringen als gevolg van een hoogoplopend conflict met de korpsleiding. Snelheidsduivels en overlastgevers op het water hebben een maand lang vrij spel.

De acties van de agenten op het water gaan door tot eind augustus, juist in de periode dat er met alle pleziervaart op plassen, meren en rivieren topdrukte is op het water. Normaal gesproken deelt de waterpolitie in een zomermaand zo’n duizend bonnen uit voor te hard varen, huftergedrag op het water, of het veroorzaken van gevaarlijke situaties. Nu treedt de politie alleen nog in noodsituaties en bij excessen op. De rest van de overtreders komt er vanaf met een waarschuwing.

De waterpolitie voert al maanden actie vanwege een oplopend conflict met de korpsleiding. De politiedienst zegt te kampen met een tekort aan personeel, waardoor boten noodgedwongen aan de kant blijven. ,,Daardoor hebben boten die wel varen geen ondersteuning. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties'', zegt bestuurslid Albert Springer van politievakbond NPB.

Organisatie rammelt
Volgens hem rammelt de organisatie sinds de waterpolitie is samengevoegd met de spoorweg- en de verkeerspolitie tot de dienst Infrastructuur. Sindsdien moeten politieagenten zowel op het spoor, de snelweg als op het water uit de voeten kunnen. Maar het werk op het water is daarvoor te specifiek, zegt Springer. ,,Neem binnenschippers. Die varen met hun huis. Iemands woning binnengaan is wat anders dan een auto aan de kant zetten.''

Samen met politievakbonden ACP en ANPV is de NPB al maanden in gesprek met korpschef Erik Akerboom over verbetering bij de waterpolitie. "We dachten een duidelijk signaal te hebben afgegeven'', zegt Springer. "Maar de korpschef is zuinig geweest in zijn toenadering. Daarom is het nu tijd om opnieuw aandacht te vragen voor de problemen.''

Langzaam-vaaracties
De drie politievakbonden waarschuwen in een brief aan Erik Akerboom ook voor meer acties. "We denken aan langzaam-vaaracties, of het doorzoeken van veerboten op drugs", licht Springer toe. "Uiteindelijk kan het publiek daar ook hinder van ondervinden.''

De korpsleiding van de politie zei gisteren de brief te hebben ontvangen. "We bestuderen de brief nog, maar zijn vooralsnog niet van plan de actie aan te vechten bij de rechter'', aldus een politievoorlichter.

De waterpolitie waakt niet alleen over de veiligheid op de binnenwateren, maar ook langs de kuststrook. Daarbij let ze onder meer op gestolen goederen, afvalstoffen en verdovende middelen die via het water worden vervoerd.

Ook het bestrijden van milieucriminaliteit, zoals vuilnisdump, en mensensmokkel behoort tot het takenpakket. Daarnaast controleert de waterpolitie of schippers niet te lang aan het roer staan om het risico op aanvaringen terug te dringen. In totaal telt de waterpolitie zo’n 170 man.

Boten aan de kant
In maart en juni voerde de waterpolitie ook al actie. Toen werd met de actie Boten aan de kant gevraagd om meer personeel om de nautische diensten goed en veilig te kunnen uitvoeren. De bonden stelden dat de korpsleiding zich blindstaarde op cijfers en niet goed keek naar de aard van het werk. Volgens de ACP zijn de acties het gevolg van zes jaar onvrede.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →