DDR museum in garage in Stein

Print
DDR museum in garage in Stein

Jack Bervoets in het DDR Museum in zijn garage in Stein. Afbeelding: Ermindo Armino

Een museum begin je niet. Dat is er voordat je er erg in hebt. Is de ervaring van Jack (49) en Petra Bervoets-Muris (48) uit Stein. Hun DDR Museum Limburg is inmiddels te klein.

Op de oprit staat een Oost-Duitse politieauto met zwaailicht en sirene. De Wartburg, zo heet het merk, wordt vergezeld van een bont Trabantje, liefkozend Trabbi genoemd, destijds. Nog zo’ n museumstuk uit de DDR. 

Bij Jack en Petra Bervoets in Stein maakt de bezoeker een tijdreis naar de Koude Oorlog die resulteerde in een splitsing van Duitsland. 

Fascinatie
De kapitalistische Bundesrepublik Deutschland (BRD) versus de communistische Deutsche Demokratische Republik (DDR), met in Berlijn de onwrikbare Muur als scheidslijn. De Muur viel toch, in 1989. Het was het begin van de fascinatie van Petra voor Oost-Duitsland. "Ik was 20 jaar destijds. Ik zag de volksopstand op televisie, de val van de Muur en blije mensen in Trabantjes. 
Wat een leuke autootjes, dacht ik. Mijn vader vertelde over hoe het leven was in de DDR. Dat mensen moesten opletten wat ze vertelden, niet vrij konden reizen en voor hun boodschappen in lange rijen in de winkels moesten staan.” 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →