Maker ramp-attractie Ohio: Laat ze op Nederlandse kermis niet draaien

Print
Maker ramp-attractie Ohio: Laat ze op Nederlandse kermis niet draaien

Afbeelding: AD/AP

De kermisattractie Fire Ball waarmee in de Verenigde Staten een dodelijk ongeluk is gebeurd, is gemaakt door het Nederlandse bedrijf KMG. Het bedrijf roept alle exploitanten van soortgelijke attracties op om niet te draaien tot duidelijk is wat er is gebeurd.

Precies dezelfde attractie staat op dit moment onder de naam Chaos op de Tilburgse kermis. Volgens de Nederlandse Kermisbond is de Chaos veilig. Maar volgens de gemeente Tilburg geeft de exploitant gehoor aan de oproep van KMG. Chaos blijft gesloten.

Projectleider Albert Kroon van KMG is aangedaan door de beelden waarop te zien is hoe een 18-jarige man om het leven komen en zeven anderen gewond raken. Ze tonen hoe een van bakken in volle vaart losschiet en op de grond klapt. Uit een andere bak tuimelen mensen. Volgens Kroon gebeurde dat met een snelheid van 80 kilometer per uur.

Slingerarm
KMG levert wereldwijd kermisattracties. De Fire Ball op de Ohio State Fair wordt door KMG verkocht als de Afterburner. Het toestel heeft een slingerarm met daaraan ronddraaiend bakjes met mensen. Er gaan 24 mensen per ritje in de Afterburner. Het spectaculaire apparaat, dat 1 miljoen euro kost, tilt mensen tientallen meters in de lucht waarbij ze 15 rondjes per minuut draaien. Volgens Kroon kent ieder land strenge keuringen en is de Afterburner door meerdere keuringsinstanties getest.

In Nederland zijn twee kermisbedrijven met een Afterburner van KMG. Exploitant Sipkema van de Projekt 1 zegt dat zijn Afterburner in tip-top conditie is. "In Amerika moet er onprofessioneel mee omgegaan zijn, dat kan  niet anders.'' Hij was gisteren nog bij KMG voor een check-up. "Ik laat ook op eigen initiatief ook röntgenfoto's maken van de draagarmen. Misschien was het dat wel in Amerika: haarscheurtjes in het metaal.'' Sipkema is bang dat de negatieve publiciteit hem en zijn collega van de Chaos Afterburner zal schaden. Hij wil niet zeggen op welke kermis hij volgende week staat.

Niet eerder
Volgens Kroon van KMG is er niet eerder een dergelijk groot ongeluk gebeurd met een KMG-machine. De constructies hebben volgens hem ‘minimaal de dubbele sterkte’ als nodig. KMG doet ook het onderhoud aan de attracties. "Maar dat is de verantwoordelijkheid van de exploitant. Bij de Afterburner in Ohio hebben we tot een paar jaar geleden ook het onderhoud gedaan.’’ Kroon weet niet wie het onderhoud heeft overgenomen en hoe dat is uitgevoerd. De Fireball is gebouwd in 1998. "Negentien jaar is een ruime leeftijd voor een attractie, maar er zijn oudere kermisattracties.’’

Zie ook: Kermisgangers uit attractie geslingerd: dode en gewonden

Onderzoek
KMG was afgelopen nacht vooral druk met nieuws vergaren over de slachtoffers en begint nu een onderzoek naar de toedracht. Ook inventariseert het bedrijf waar alle Afterburners op dit moment zijn. Het is te vroeg volgens Kroon om te vragen aan de exploitanten om de Afterburners te sluiten. "We willen eerst weten wat er is gebeurd en maken dan een plan van aanpak.’’

Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren!