Lieke Martens is het middelpunt op dit EK

Print
Lieke Martens is het middelpunt op dit EK

Afbeelding: ProShots

Zet één stap in het KNVB-gebouw in Zeist en het is duidelijk. Lieke Martens is hier dé vrouw. Zie haar zitten in het perszaaltje omringd door een legertje Zweedse journalisten. Martens speelde 3,5 jaar voor Rosengard in Malmö. Ze praat vloeiend Zweeds. En iedereen wil nu wat weten van de speelster die kan uitgroeien tot speelster van het toernooi.

"Het gaat voor mij erg speciaal worden zaterdag,’’ zegt ze. "Ik heb in Zweden een geweldige tijd gehad en ga spelen tegen meiden die ik goed ken. Dat is natuurlijk bijzonder. Het gaat lastig zat worden, Zweden is sterk, vooral tactisch. En ze zijn gewend om grote wedstrijden te spelen."

Martens is in korte tijd een bekende Nederlander geworden. Al vóór het toernooi ging het vooral om haar, omdat ze een spraakmakende transfer naar FC Barcelona maakte. Maar die druk heeft kennelijk geen vat op Martens. "Eerlijk: die eerste wedstrijd tegen Noorwegen had ik wel last van de spanning, maar de laatste twee duels totaal niet. Ik houd mezelf voor: het gaat de laatste maanden goed, dus waarom de volgende wedstrijd ook niet?"

En die enkel? Martens raakte tegen Denemarken geblesseerd, maar kon tegen België alsnog uitblinken. "Gaat goed hoor. Ik zal wel met tape spelen, maar ik maak me geen zorgen."