Aannemers klampen zich vast aan de bouwvak

Print
Aannemers klampen zich vast aan de bouwvak

Afbeelding: Istock

BV Nederland drijft op haar flexeconomie, maar daar trekken de bouwbedrijven zich vooralsnog niets van aan.

Vrijdagmiddag trekken de Limburgse bouwvakkers de poort van het bouwterrein achter zich dicht en beginnen massaal aan hun welverdiende vakantie. Voor aannemer Paul Koppen van Koppen Bouw in Weert staat de bouwvak zo vast als een huis. "Die zit er zo ingebakken, iedereen in de sector leeft ernaar toe.”

Klusbedrijven
Dat blijkt ook uit de cijfers. Volgens een landelijke enquête van marktonderzoeker USP marketing Consultancy willen liefst zeven op de tien bouwbedrijven de bouwvak behouden. Andere ondernemers in de branche zijn minder fervent voorstander van de bouwvak, met de klusbedrijven voorop. Dik vier van de tien van de klussende ondernemers is juist voor de afschaffing van de bouwvak. Zij willen lekker zelf bepalen wanneer ze vakantie opnemen. Ook de FNV Bouw pleit voor verandering.  Waarom kunnen de werknemers in de bouw niet onderling hun vakanties regelen?

Voorstanders
Toch lijkt het legertje voorstanders van de collectieve bouwvak te groeien: in 2015 wilde 45 procent van alle ondernemingen in de bedrijfstak (van wegenbouwers en bouwvakkers tot architecten en installateurs) de bouwvak behouden, nu in 2017 is dat 51 procent.

Lees vrijdag in De Limburger het artikel  ‘De bouwvak zit er (nog wel) ingebakken’. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen