Inspecties doen geen onderzoek naar zelfdoding Vladimirs

Print
Inspecties doen geen onderzoek naar zelfdoding Vladimirs

Bloemen bij de woning aan de Gieterijstraat. Inzet: Vladimirs. Afbeelding: De Limburger

De inspecties Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid & Justitie (V&J) gaan geen onderzoek doen naar de suïcide van de 11-jarige Vladimirs in Steyl.

Dat heeft een woordvoerder van de inspecties bekendgemaakt. Volgens de inspecties is er ‘op dit moment geen basis om onderzoek te doen omdat de betrokkenheid van jeugdhulp niet recent is en omdat er geen melding is gemaakt’.

Zorgen
Vladimirs maakte op 2 juli jongstleden een einde aan zijn leven. Een gezinscoach was de eerste zes maanden van 2016 betrokken bij het gezin maar staakte de hulp in juni van dat jaar. Volgens de betrokken instanties was er ‘geen hulpvraag van de ouders’ en was het hoofdprobleem een taalstoornis van het Letse jongetje. De basisschool waar Vladimirs zat adviseerde indertijd de hulp wél voort te zetten omdat er nog zorgen waren over de leefomgeving van de jongen.

Rapporteren
Omwonenden van Vladimirs vertelden in een reconstructie in deze krant dat er binnen het gezin sprake was van drankmisbruik, verwaarlozing en mishandeling. De stiefvader verklaarde tegenover de krant dat de ouders Vladimirs nooit een haar hadden gekrenkt. De inspecties vroegen na Vladimirs dood wel informatie op bij de gemeente Venlo, die de gezinscoach indertijd had aangesteld. ‘Doel was bekijken of er een melding had moeten zijn’, aldus inspectie-woordvoerder Kees Paling. Dat bleek niet het geval: Venlo was formeel niet verplicht om de gebeurtenissen te rapporteren. De inspectie liet eerder deze week wel weten dat de gemeente Venlo ‘alle reden heeft om zelf te onderzoeken wat hier fout is gegaan’.

Reporter Radio 1 besteedt zondag aanstaande (19-20 uur) aandacht aan de zelfdoding van Vladimirs, een van de jongste gevallen van zelfdoding ooit in Nederland.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen