Brand in mergelgrotten is geblust, bewaking ingesteld

Print
Brand in mergelgrotten is geblust, bewaking ingesteld

Afbeelding: Rob Oostwegel

Exact een week na het uitbreken van de brand in de grotten van de Cannerberg, zijn de laatste resten hooi geblust. De geëvacueerde bewoners mogen donderdagavond alweer terug naar huis.

Woordvoerder Peggy Mommers van de brandweer zegt dat het verwijderen van het smeulende hooi veel voorspoediger verliep dan gedacht. "We dachten dat het een dag of drie, vier zou duren, maar woensdagavond, anderhalve dag na aanvang, was de klus al geklaard. Om 20.00 uur mogen de bewoners van de zes woningen aan de Muizenberg in Kanne terugkeren naar hun huizen. Op twee bejaarde dames na. Zij bleven een nachtje extra in het woonzorgcentrum en keren vrijdagochtend terug."

Lees ook: Boer grotbrand: 'Van een kale hen kun je niet plukken'

Inspectie
Na het verwijderen en blussen van het laatste hooi wordt vannacht het gangenstelsel geventileerd. Vrijdagochtend vindt er nog een laatste inspectie plaats door de brandweer om te kijken of er toch nog smeulend hooi in de grotten is achtergebleven. Is dat niet het geval, en wordt er ook geen verhoogde koolmonoxidewaarde gemeten, dan wordt de Cannerberg weer overgedragen aan de Provincie Limburg. 

Maatregelen
Om herhaling te voorkomen, maar ook om pottenkijkers te weren, zal de toegang tot de grotten worden bewaakt totdat boer Mathieu Vrancken deugdelijke maatregelen heeft genomen om de grot af te sluiten. Wat er daarna gaat gebeuren is nog ongewis, maar het meest voor de hand liggend is dat dan nog een keer door kenners nauwkeurig naar de stabiliteit van de grotten wordt gekeken en de recherche onderzoek gaat doen naar de oorzaak van de brand. Als dat is afgerond zal er waarschijnlijk een grote schoonmaak volgen.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →