Dubbel goud voor de tamboer

Print
Dubbel goud voor de tamboer

Afbeelding: Hans Keuls

Slagwerkers in alle maten en kleuren en met allerlei soorten slaginstrumenten zie en hoor je tijdens het WMC. Beeldend kunstenaar en drummer Hans Keuls en verslaggever Wiel Beijer maken een serie portretten van deze beroepsgroep in de blaasmuziek. Vandaag de laatste aflevering: de trom.

Ze is 22 jaar jong en trommelde dit jaar met twee verschillende muziekkorpsen goud bij elkaar op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Met showkorps Wilhelmina uit haar woonplaats Sleeuwijk veroverde tamboer Samantha de Ridder zondag 16 juli goud tijdens de marswedstrijden. En een week later keerde zij terug in het Rodastadion om met Showband Corio uit Heerlen opnieuw goud te winnen. Deze keer in de altijd spectaculaire marsparade. 

Show
"Marsparade vind ik eigenlijk leuker dan de mars, want het is meer entertainment. Echt show. Voor ons musici zit er meer variatie in door de vele tempowisselingen. Met Showband Corio hebben we sinds november aan ons WMC-optreden gewerkt”, vertelt Samantha.

Corio
Maar hoe komt een trommelaarster uit het Brabantse Sleeuwijk terecht bij Corio in Heerlen? "De dirigent van Wilhelmina, Michel Smeets, is ook de dirigent van Corio. Mijn vriend Erwin van Andel speelt sousafoon bij Wilhelmina. Hij heeft een keer uitgeholpen bij Corio en is gebleven. Ik heb vervolgens de slagwerkpartijen van Corio opgevraagd en ben er ook bij gekomen”, vertelt de trommelaarster. 

Weg omhoog
Ongeveer een jaar geleden was Showband Corio op sterven na dood. Er waren nog maar 19 leden over. Gelukkig wist het Heerlense orkest de ondergang te voorkomen. In korte tijd was het weer 33 mannelijke en vrouwelijke muzikanten sterk. Nadat de uit Brunssum afkomstige Michel Smeets was teruggekeerd als dirigent, werd de weg omhoog ingeslagen. Mede door de hulp van muzikanten uit Sleeuwijk. "Mijn vriend en ik zitten er tijdelijk bij. Het is voor ons best wel een eindje rijden naar Heerlen, maar we blijven wel betrokken bij de Corio.” 

Trom
Samantha de Ridder begon ooit op althoorn, maar speelt al vanaf haar twaalfde trom. Eerst de kleine mars trom, toen de grote en ook de bekkens hanteert zij af en toe. Bij Showband Corio trommelt zij op de grote marstrom. "Het leukst vind ik de snare-trom. Die bespelen kan heel moeilijk zijn”, zegt de trommelaarster uit Sleeuwijk. 

Ketel
Trommels heb je in alle maten en soorten. Ze vormen de grootste groep binnen de membranofonen. Je hebt onder meer de kleine trom, de piccolo-snare, de paradetrom, de tenortrom, de grote trom, de bass drum en de pauk. Een trommel bestaat doorgaans uit een ketel met een gespannen vel – membraan – over de bovenkant en soms ook de onderkant.

Klank
Je kunt met stokken of met je handen op het vel slaan. Hoe dieper de trom of hoe groter de omtrek, hoe lager de klank. Veel trommels zijn gemaakt van hout. Dat klinkt warmer dan fiberglas of kunststof. Het vel is natuurlijk of kunststof. De stokken zijn van hout, plastic of van metaal. Soms worden brushes gebruikt. Ook percussieslagwerk zoals de bongo en djembé behoort tot de membranofonen. Verder heb je nog lijsttrommels, zoals de tamboerijn, en wrijftrommels, zoals de foekepot. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen