Grote brand in varkensschuur met 20.000 varkens: meeste dieren dood

Print
Grote brand in varkensschuur met 20.000 varkens: meeste dieren dood

Afbeelding: De Gelderlander / As Media

In het dorpje Erichem is donderdagmiddag brand uitgebroken bij een grote varkensstal. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. De veiligheidsregio bestempelt het als een zeer grote brand en waarschuwt bewoners in de omgeving binnen te blijven. Er is mogelijk asbest vrijgekomen.

In de stal stonden 20.000 varkens. De hulpdiensten hebben geprobeerd dieren te bevrijden, maar zijn daar snel mee gestopt. "Het ziet er slecht uit. We gaan er vanuit dat de meeste dieren het niet hebben gered", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Gestikt
Door de enorme rookontwikkeling zijn de varkens vermoedelijk reeds gestikt. Diezelfde rook is reden voor de hulpdiensten om prioriteit te geven aan de veiligheid van mensen in de omgeving. "We zijn daarom gestopt met het redden van de dieren. Dat klinkt misschien hard, maar we zijn nu vooral bezig met het waarschuwen van mensen."

NL-Alert
De brand woedt bij varkensstal De Knorhof op de Erichemsewal in het dorp tussen Tiel en Geldermalsen. De veiligheidsregio waarschuwt omwonenden naar binnen te gaan en ramen, deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Er is naar omwonenden een noodmelding via NL-Alert uitgegaan met die boodschap. Ook verspreidt de veiligheidsregio het bericht via sociale media.

De politie houdt mensen daarom ook op grote afstand. Momenteel wordt de luchtkwaliteit gecontroleerd.

Roetdeeltjes gevaarlijk
Er staan wel een hoop mensen in de omgeving te kijken. Dat is hun eigen verantwoordelijkheid, maar de hulpdiensten sporen mensen aan binnen te blijven. "De rook is niet goed voor je en de roetdeeltjes die naar beneden vallen kunnen erg heet zijn."

De brandweer is met flink wat bluswagens de brand aan het blussen. De omliggende huizen worden zoveel mogelijk afgeschermd. "We proberen nu te voorkomen dat de brand overslaat op andere gebouwen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →