Boa's gaan op vluchtstrook geparkeerde truckers beboeten

Print
Boa's gaan op vluchtstrook geparkeerde truckers beboeten

Afbeelding: Maartje van Berkel

Trucks die op de vluchtstrook langs de snelweg geparkeerd staan. Het komt in heel Limburg regelmatig voor. De chauffeurs riskeren vanaf volgend jaar een boete.

Rijkswaterstaat gaat de strijd aan met vrachtwagenchauffeurs die in Limburg op de vluchtstrook langs snelwegen parkeren. Vijf van de in totaal dertig weginspecteurs krijgen een opleiding tot bijzonder opsporingsambtenaar (boa), zodat ze boetes uit kunnen delen.

Bonnenboekje
Het is de bedoeling dat het vijftal vanaf februari volgend jaar met een bonnenboekje op pad kan. Chauffeurs gebruiken de vluchtstrook als rustplaats als ze niet tijdig een parkeerplaats kunnen vinden. Doorrijden mag niet, omdat ze dan de rusttijdenwet overtreden en hoge boetes kunnen krijgen. Weginspecteurs van Rijkswaterstaat zien momenteel de foutparkeerders wel, maar mogen niet optreden. Ze kunnen hooguit de chauffeurs verzoeken om de truck te verplaatsen.

Rotterdam
In de regio Rotterdam startte enkele jaren geleden al een proef met weginspecteurs die ook boetes uit mogen delen aan parkerende trucks en aan bestuurders die een rood kruis boven de snelweg negeren. Die proef wordt nu verder uitgerold. Volgens Rijkswaterstaat doet het probleem met parkerende trucks zich overal in Limburg voor.

Zondag
Vooral in het weekend is het probleem bij parkeerplaatsen in de buurt van de grens zichtbaar. Op zondag mogen in Duitsland geen vrachtwagens rijden. Truckers willen zo dicht mogelijk bij de grens wachten tot ze Duitsland in mogen. Parkeerplaatsen zijn daardoor vaak overvol. Noodgedwongen zetten truckers hun vrachtwagen daarom op de vluchtstroken neer.

Rood kruis
De Limburgse boa-weginspecteurs mogen straks net als hun Rotterdamse collega’s ook boetes uitdelen als automobilisten een rood kruis boven de snelweg negeren. Dergelijke doorrijders zorgen vaak voor gevaarlijke situaties bij ongelukken of wegwerkzaamheden. Veel wagens van Rijkswaterstaat zijn in het verleden al kapotgereden door automobilisten die een wegafzetting negeerden of te laat zagen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →