Limburgse topkok schrijft zoutloos receptenboek

Print
Limburgse topkok schrijft zoutloos receptenboek

Afbeelding: De Limburger

Een foute smaakmaker is zout. Slecht voor hart, nieren en smaakpapillen. Gezondere en veelzijdigere smaakmakers zijn kruidenmengsels. De Limburgse topkok Michel Hanssen schreef een ‘spicy’ boek vol zoutloos lekkers.

Zijn hartpomp werkt nog maar voor 28 procent. Als hij nog langer wil leven moet hij zich aan een strikt regime houden: ’s middags van 13 tot 16 uur rusten, de voorgeschreven pillen blijven slikken, stress vermijden en een geregeld leven leiden.

Hartinfarct
Dat kreeg Michel Hanssen te horen nadat hij in 2012 op 60-jarige leeftijd een zwaar hartinfarct had gekregen. Ook moest hij acuut stoppen met wat hij vanaf zijn 18de jaar altijd met veel plezier had gedaan: koken en lesgeven. Hij stond achter de pannen in tal van gerenommeerde restaurants als Cocagne in Eindhoven, Kurhaus in Scheveningen en het Pulitzer in Amsterdam. Hij had de wereld rond gereisd als smaakprof voor Heinz en de Suikerunie. En hij was leermeester van Limburgse koks als Margo Reuten, Paul Pollux, Wiel Rekko en Bart Aussems. "Ik moet ineens ook anders gaan eten, alles zoutloos”, zegt de in Roggel geboren Hanssen vanuit zijn huis in het Noord-Hollandse Hoorn.

Hamburger
Het was alsof alles wat hem dierbaar was werd afgenomen. Lotgenoten hielpen hem op een verrassende manier. "Ze zeiden dat ze zo’n trek hadden in een sappige, smaakvolle hamburger met saus. Jij bent toch kok, kun jij niet eentje voor ons maken, vroegen ze.” Hij bedacht een hamburger recept, zonder zout, maar bereid met kruiden. "Het recept vloog weg, ik moest steeds kopieën laten bijdrukken.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →