Gifeieren: hoe gevaarlijk zijn ze eigenlijk?

Print
Gifeieren: hoe gevaarlijk zijn ze eigenlijk?

Afbeelding: iStock

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blokkeerde tientallen pluimveebedrijven omdat er mogelijk fipronil in de eieren zit. Zeven vragen over deze kwestie.

Wat is er aan de hand?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blokkeerde afgelopen zaterdag zeven leghen­bedrijven in Nederland, waaronder één Limburgse onderneming, nadat het verboden middel fipronil was aangetroffen in de eieren. Bij de zeven firma’s voerde bloedluisbestrijder Chickfriend uit Barneveld onlangs een behandeling uit. Het lijkt erop dat tijdens deze behandelingen fipronil is gebruikt. Uit voorzorg werden deze week nog eens tientallen pluimveebedrijven afgesneden van de buitenwereld. De NVWA vermoedt dat deze ondernemingen eerder dit jaar ook gebruik hebben gemaakt van de diensten van Chickfriend.

Wat gebeurt er als een bedrijf ‘geblokkeerd’ wordt?
Inspecteurs onderzoeken de eieren op de aanwezigheid van fipronil. Blijken de eieren inderdaad het middel te bevatten, dan worden die uit de handel gehaald. Tot het onderzoek is afgerond, mag het bedrijf geen eieren, kippen of mest exporteren. De handelskanalen zijn dus tijdelijk afgesloten.

Hoeveel Limburgse bedrijven gaan op slot?
Dat geeft de NVWA (nog) niet prijs. LTO Nederland zegt voorlopig niet over alle informatie te beschikken. Maar de eerste indruk van LTO-bestuurder Eric Hubers uit Ysselsteyn is dat „het in Limburg lijkt mee te vallen”.

Wat is fipronil?
Een insecticide dat onder meer wordt ingezet als middel tegen bloedluis. Het mag niet gebruikt worden bij kippen, maar kennelijk is dat toch gebeurd bij Chickfriend. Voor de mens wordt fipronil aangemerkt als ‘matig toxisch’. Het is een licht irriterende stof. In het ergste geval kan fipronil leiden tot schade aan nieren, schildklier of lever. Tot dusverre heeft de NVWA tijdens haar onderzoek nog geen eieren aangetroffen met een dermate hoge concentratie fipronil dat de gezondheid voor de mens in gevaar is. Alleen bij langdurige consumptie van eieren die de stof bevatten is er sprake van een gezondheidsrisico. Eet je wekelijks twee tot drie eieren, zoals het Voedingscentrum voorschrijft, dan is er dus niets aan de hand. Sterker nog, fipronil zit ook in anti-luizen- en anti-tekenmiddelen voor je hond of kat. Na de behandeling krijg je zelf veel meer van dat spul binnen dan via zo’n ei.

Waarom is er dan zoveel ophef over?
Eigenlijk is het een principekwestie, als we Eric Hubers mogen geloven. "Het gaat om voedsel, en daar mag simpelweg geen gif in zitten.” Bovendien ligt het ei sowieso al onder een vergrootglas. Het imago van het product kreeg een flinke knauw na de uitbraak van vogelgriep vorig jaar.

Waar komt de fipronilbesmetting vandaan?
De zaak kwam aan het rollen na onrustbarende signalen uit België. Voedselagentschap FAVV ontdekte sporen van het verboden middel in eieren en in kip. Een Belgisch ongediertebestrijdingsbedrijf wordt ervan verdacht fipronil te hebben toegevoegd aan een natuurlijk toegestaan middel genaamd Dega-16. Waarschijnlijk is het aangelengde product vervolgens doorverkocht en uiteindelijk in Nederland terechtgekomen. De vraag is of de kopers wisten dat het spul verontreinigd was.

En nu?
De NVWA houdt zich tot dusverre op de vlakte over verdere ontwikkelingen in deze kwestie. Hubers verwacht echter dat er de komende tijd nog wel meer pluimveebedrijven uit voorzorg worden gesloten. Verder is het wachten op de resultaten van de inspecties.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →