Vorstschade lijkt mee te vallen voor wijnoogst Limburg

Print
Vorstschade lijkt mee te vallen voor wijnoogst Limburg

Afbeelding: Johannes Timmermans

De late vorstinval in april lijkt in Limburg anders dan in andere delen van Nederland weinig schadelijke gevolgen voor de oogst te hebben.

De Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten sprak begin deze week de verwachting uit dat de oogst dit jaar door de kou 25 tot 30 procent lager zou uitvallen.

Geen productieverlies
Maar verschillende wijnproducenten in Limburg stellen dat het effect van de kou in Limburg veel minder hard zal uitpakken. Zo verwachten Wijngaard Apostelhoeve in Maastricht, Wijndomein De Planck in Slenaken en Wijngoed Fromberg in Voerendaal zelfs helemaal geen productieverlies.

Uitdunnen
Wijngoed Hoeve Nekum in Maastricht zegt dat weliswaar 20 procent van de druiven verloren is gegaan, maar dat zou niet tot ‘minder liters’ leiden doordat het gebruikelijke uitdunnen nu achterwege kan blijven. Wijn & Golfdomein Kapèlkes in Peel en Maas spreekt van een beperkt verlies van hooguit 15 procent.

De schade in Limburg zou beperkt zijn gebleven doordat natuurlijke omstandigheden meer bescherming bieden dan elders. Ook werd het in de Achterhoek, een ander belangrijk wijngebied, nog een paar graden kouder.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →