Weergoden zijn Limburgse wijnboeren goed gezind

Print
Weergoden zijn Limburgse wijnboeren goed gezind

Afbeelding: Johannes Timmermans

Schraalhans wordt dit jaar meester in de Nederlandse wijnkeuken. De oogst valt door voorjaarskou tegen, zo luidde deze week de voorspelling. Maar op de Limburgse heuvels gaat alles nog goed. "Al weet je het pas zeker als de wijn onder de kurk zit.”

Het bleek pas achteraf mazzel. De weergoden zijn de lap grond in Slenaken, waarop Bernadette Crijns en haar man in 2008 Wijndomein De Planck begonnen, goed gezind. "Die ligt op het zuidoosten. Al vroeg in de ochtend als het het koudst is, schijnt er de zon. En de wijngaard ligt op een helling waar altijd wat luchtcirculatie is”, verklaart Crijns.

Lees ook: Vorstschade lijkt mee te vallen voor wijnoogst Limburg

Microklimaat
Zon en wat wind werken er aan mee dat de vorst de druif niet letterlijk al in de knop breekt. Dat 'microklimaat' op het zuidelijkste puntje van Nederland heeft haar Wijndomein beschut tegen de strenge voorjaarsvorst in april, vermoedt Crijns. Zo zal de deze week door de Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) voorspelde magere oogst in Slenaken normaal gesproken geen werkelijkheid worden.

Vrees
De VNWP vreest dat de Nederlandse wijnoogst dit jaar door de kou met 25 tot 30 procent zal kelderen. Die is met een productie van ruim één miljoen flessen al niet overdadig. "Juist in het oosten en het zuiden van het land is de temperatuur in april het laagst geweest”, weet VNWP-bestuurder Dik Beker. In dé Nederlandse wijngebieden dus, de Achterhoek en Limburg.

Kleurtje
Limburgse wijnboeren herkennen zich evenwel niet in het door de VNWP geschetste beeld. Crijns hoopt dat haar wijndomein weer net als vorig jaar 15.000 flessen zal produceren.  De druiven liggen ook door het mooie voorjaar een week tot tien dagen voor op schema. Sommige soorten krijgen zowaar al een gezond kleurtje

Kantje boord
"Ik heb dat in 47 jaar nog nooit meegemaakt”, beaamt Mathieu Hulst van de Apostelhoeve in Maastricht (jaarlijks 75.000 flessen). "De druiven staan er super bij.” Hulst hoopt dat 2017 ook in kwalitatief opzicht net zo’n topjaar wordt als 2016.  Het is wel kantje boord geweest, zegt hij.

Paar procent
Hij denkt door de kou hooguit een paar procent van zijn oogst te zijn kwijtgeraakt, „maar als het nog een halve graad kouder was geweest had ik er misschien maar een paar over gehad. Het vroor in april 3,5 graden en aan de grond is het dan nog veel kouder.” In 1991 en 1992 was het met -8 nog kouder. „Toen had ik 50 procent uitval.”

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →