Tienduizenden wachtwoorden in handen criminelen

Print
Tienduizenden wachtwoorden in handen criminelen

Criminelen azen op e-mailadressen en wachtwoorden. Afbeelding: ANP

Tienduizenden Nederlandse e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden zijn in handen van criminelen.

De politie legde dit jaar al beslag op 66.000 daarvan en zette ze in een speciale database.

Daardoor kunnen Nederlanders vanaf vandaag zelf checken of ook zij zijn gehackt. De gegevens zijn verzameld tijdens onderzoeken naar cybercriminaliteit, waarbij ze steeds vaker werden aangetroffen op in beslag genomen computers. De politie mag internetgebruikers niet zelf waarschuwen dat hun gegevens zijn gevonden, maar informatie wel verstrekken als er om wordt gevraagd. Daarom bouwde de politie de doorzoekbare database.

Aangevuld
Het bestand wordt de komende tijd steeds verder aangevuld, met gegevens uit nieuwe onderzoeken van digitale rechercheurs. Zij nemen bij elk vermoeden van digitale criminaliteit computers in beslag, om ze te doorzoeken.

De e-mailadressen worden vaak gebruikt voor phishingmails. Die berichten lijken van een bank te komen, maar zijn in werkelijkheid bedoeld om een pincode te bemachtigen. De combinatie met een wachtwoord stelt criminelen in staat zelf bankgegevens te bemachtigen, of persoonlijke informatie te kapen. Zo kan hacken niet alleen leiden tot diefstal van geld, maar ook bijvoorbeeld afpersing.

Dwarsbomen
De Nederlandse politie is de eerste met een landelijke database vol gehackte gegevens. Zo moet worden tegen gegaan dat internetcriminelen eenvoudig hun slag kunnen slaan, zoals nu vaak het geval is. Want lang niet iedereen wijzigt – zoals de politie graag zou zien.

Wiens mailadres voorkomt in de database, kan criminelen gemakkelijk dwarsbomen door toch dat wachtwoord te wijzigen. "Wie het moeilijk vindt een nieuw wachtwoord te onthouden, kan een trucje toepassen. Neem de eerste letters van de woorden in een zin die gemakkelijk te onthouden is, samen met een getal. Dat vormt samen een sterk en goed te onthouden wachtwoord.’’