Geen verscherpt toezicht bij zorgorganisatie Mosae

Print
Geen verscherpt toezicht bij zorgorganisatie Mosae

Een locatie van de Mosae Zorggroep in Maastricht. Afbeelding: De Limburger/Ronald van den Hoven

De Inspectie voor de Gezondheidszorg ziet op dit moment geen reden voor een verscherpt toezicht op de Maastrichtse zorgorganisatie Mosae. Dat concludeert ze na een recent gesprek met interimbestuurder Ben de Valk. Het gesprek kwam er naar aanleiding van publicaties in deze krant.

Daarin vertelden medewerkers hoe de zorgkwaliteit bij de organisatie afgelopen jaren is verschraald door mismanagement en het werken in zelfsturende teams. De top negeerde waarschuwingen over de te hoge werkdruk, het ziekteverzuim liep op tot 10 procent. Er was te weinig controle en toezicht van bovenaf. In die situatie gebeurt het dat vrijwilligers zorgtaken uitvoeren, zoals het verstrekken van medicatie. Dat is wettelijk verboden. 

Vacaturestop
Volgens de inspectie lichtte De Valk in het gesprek toe welke maatregelen hij gaat nemen om Mosae er financieel weer bovenop te helpen en de zorgkwaliteit te verbeteren. Vrijwel alle besluiten van de in 2012 aangetreden bestuurster Marla Venderink worden teruggedraaid. Er is een vacaturestop ingesteld en een verbod op het inhuren van uitzendkrachten. 

Melding over slechte zorg
Verder neemt Mosae afscheid van alle door Venderink ingehuurde externe adviseurs en interimmers. Zo moet de organisatie, die 2016 afsloot met een tekort van 2,9 miljoen euro, in september uit de rode cijfers zijn, aldus De Valk. De inspectie heeft geen zogeheten meldingen over slechte zorg bij Mosae ontvangen. Zo’n melding kan reden zijn om wél direct in te grijpen. Volgens een woordvoerster heeft de inspectie de interim-bestuurder aangesproken op zijn verantwoordelijkheid om nu de juiste acties te ondernemen om de kwaliteit én veiligheid van de zorg te waarborgen. Intussen blijft ze actief toezien op de ontwikkelingen bij Mosae. 

Spoedoverleg
De bonden reageerden eerder sceptisch op het ‘reddingsplan’ van De Valk. Zij zien dat er vooral wordt gesnoeid en weinig geïnvesteerd. "Er moet personeel bij, dan pas kan Mosae weer uit het moeras komen. Met dit plan zakken ze er nog dieper in”, aldus Wim van der Hoorn van FNV Zorg en Welzijn. In een op initiatief van de bonden belegd spoedoverleg deed De Valk daar geen toezeggingen over. "Hij zei alleen dat hij het huidige personeel wil herschikken”, vertelt Van der Hoorn. De bonden hoorden er ook dat Marla Venderink zich ziek heeft gemeld.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →