Kerkrade wil recyclebuurt zonder riolering en waterleiding

Print
Kerkrade wil recyclebuurt zonder riolering en waterleiding

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

In Kerkrade liggen plannen klaar voor een buurt die niet of nauwelijks is aangesloten op de riolering en waterleiding. Een van de ideeën is om het regenwater ter plekke op te vangen en te zuiveren voor hergebruik.

Het gaat om de nieuwe geplande buurt in de wijk Bleijerheide. Daar worden drie flats gesloopt en vervangen door zo’n 125 sociale huurwoningen en mogelijk nog 25 vrije sectorwoningen.

Duurzaamheid
Bij het grote project genaamd Superlocal staan duurzaamheid en recycling centraal. De gemeente Kerkrade wil in samenwerking met IBA Parkstad en HEEMwonen alle materialen binnen het gebied hergebruiken. Van de resten van de gesloopte flats tot en met het water.

Plannen
Naast het hergebruiken van het regenwater wordt er ook gedacht aan een voedselrestenvermaler in de keuken, een warmtewisselaar op de douche en het gebruik van vacuümtoiletten. Deze wc’s kennen we vooral van bussen, treinen, vliegtuigen en schepen.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →