Belgische politiecamera's halen I en 1 door elkaar

Print
Door problemen met de automatische kentekenplaatherkenning komen Belgische verkeersboetes niet altijd bij de juiste verkeersovertreder terecht.

Verschillende ANPR (Automatic NumberPlate Recognition)-camera’s hebben moeite om het cijfer 1 van de letter I te onderscheiden, of de letter O van het cijfer 0. Dat bevestigd de minister van verkeer, François Bellot, tegenover De Standaard. De ANPR-camera's worden veelvuldig gebruikt bij trajectcontroles.


ANPR-camera's

Gevolgen
Het gevolg? ‘De snelheidsboetes, die vaak automatisch worden verwerkt, komen niet bij de overtreder aan maar bij een verkeerde bestuurder’, zegt N-VA-Kamerlid Daphné Dumery, die de minister daarover ondervroeg. De moeilijkheden spelen zich, volgens Bellot, vooral af bij gepersonaliseerde nummerplaten. 

Betere camera's
Het probleem speelt al twee jaar, geeft Bellot toe. Volgens hem komt er op termijn een oplossing, omdat er steeds betere camera's gemaakt worden. Hoeveel overtreders door het probleem vrijuit gaan, of hoe vaak boetes bij de verkeerde bestuurder terechtkomen is onduidelijk.