Grotten Cannerberg klok rond bewaakt

Print
Grotten Cannerberg klok rond bewaakt

Afbeelding: ANP

De Muizenberg in Kanne wordt de klok rond beveiligd. In de tussentijd moet boer Mathieu Vrancken de zes legale ingangen op Nederlands grondgebied hermetisch afsluiten met betonmatten, die in de grond en in de mergelwanden verankerd moeten zijn.

Het vuur, dat een week lang woedde in een hooiopslag in de mergelgrotten, is onder controle. De brandweer heeft de grot vrijdagmorgen overgedragen aan de eigenaar, de provincie Limburg. Die heeft de boer in een brief gesommeerd om maatregelen te nemen om te voorkomen dat nieuwsgierigen het gangenstelsel ingaan om te kijken welke schade de brand heeft aangericht. De resterende ingang op Belgisch grondgebied, moet op last van de gemeente Riemst worden gebarricadeerd.

Generaties lang
Ook mag Vrancken de grotten – die al generaties lang deel uitmaken van rundveehouderij Neercannerhof – tot nader order niet meer betreden. “We moeten eerst nagaan of de grotten nog voldoen aan de voorwaarden, zoals die beschreven staan in de vergunning van Vrancken”, zegt een woordvoerder van de provincie. Pas dan wordt bekeken of en op welke manier de agrarische functie van het gangenstelsel gehandhaafd kan blijven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →