Wandelaars: ‘De Hoort heeft ook een sociale functie’

Print

Gesprekstof genoeg. ,,Het gebied heeft ook een sociale functie", vindt Petra van Leenen, links op de foto. Afbeelding: ED/Jen Mansvelt

Het besluit van zinkproducent Nyrstar om de Hoortplas in Budel-Dorplein af te sluiten valt lang niet bij iedereen goed. Natuurgenieters en hondenbezitters ondertekenen massaal een petitie op petities24.com. Doel: Houd de Hoort open.

Vrijdagmiddag, 72 uur na het openen van de petitie, staat de teller op al op 893 handtekeningen. Die komen van bezoekers uit de hele regio. Veel (196) uit Weert, Budel (93) en Hamont (België, 58).

"We zijn de actie gestart omdat we willen dat de waterplas en het mooie wandelgebied eromheen open blijven. Honderden mensen worden door de afsluiting gedupeerd. Elke dag wordt het gebied bezocht door pakweg tweehonderd wandelaars, de meesten met een hond. De aanleiding is dat er iemand verdronken is. Dat is natuurlijk verschrikkelijk triest. Er staan borden dat er niet gezwommen mag worden. Dat gebeurt pakweg tien keer per jaar, alleen bij heel mooi weer. Er zou wat vaker op gecontroleerd moeten worden", vindt Jos Louwers, een van de initiatiefnemers van de petitie. 

Een bezoek aan de waterplas in de mooie bosrijke omgeving leert dat de mening van Louwers ruim gedeeld wordt. De hond van Lut Cornelissen uit Hamont springt uitgelaten over het strandje, het water in, water uit, een keer goed schudden om vervolgens weer de door het baasje weggegooide stok op te halen. "Ik kom hier iedere week wel een keer. Rex, onze hond, kan zich hier helemaal uitleven. Ik kom hier ook voor de rust. Het is hier geweldig mooi, zeker in de herfst. Ik ken geen andere plek waar ik de hond niet aangelijnd hoef te hebben. Ik hoor net van andere bezoekers dat er een petitie op internet staat. Die ga ik thuis direct tekenen", zegt ze.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →