Zorginstelling Vivantes sluit 2016 af met verlies van 5 miljoen

Print
Zorginstelling Vivantes sluit 2016 af met verlies van 5 miljoen

Afbeelding: Istock

De Geleense zorgorganisatie Vivantes heeft 2016 afgesloten met een tekort van 5 miljoen euro. De helft van dat bedrag betreft de afwaardering van een verlieslijdend ict-project. Op haar kernactiviteit - zorgverlening - boekte de instelling een negatief resultaat van zo’n 8 ton.

Vivantes raakte in 2015 al in zwaar weer, doordat de instelling te laat inspeelde op de transitie in de langdurige zorg. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen. Ze komen pas later en zorgbehoeftiger in aanmerking voor een plek in een verpleeghuis. Zo zijn hoger opgeleide medewerkers nodig, die lastig te vinden zijn. Het gat wordt opgevuld met relatief dure uitzendkrachten. Dat zal niet snel anders worden.

Rode cijfers
Zo schreef Vivantes ook in het eerste kwartaal van dit jaar nog rode cijfers: 400.000 euro, aldus interim-bestuurder Erik Sloot. Voor heel 2017 gaat de organisatie - omzet 36 miljoen - uit van een positief resultaat van twee ton. Dat is vijf ton minder dan financieel gezond is voor een instelling zo groot als Vivantes. Sloot wijt dat vooral aan de inhuur van interim-management en hoge advies- en transitiekosten.

Ambitieus
In 2013 sloot Vivantes een contract met de firma Soluzo voor een ambitieus ict-project, het Transformatiemodel Ouderenzorg (TMO). Met het contract is een tienjaars investeringsverplichting gemoeid van 17 miljoen euro. Soluzo zou alle tehuizen van Vivantes voorzien van slimme zorgtechniek zoals camera’s en   domotica die de zorgtaken  voor het personeel zouden verlichten.
Sloot erkent dat "achteraf gezien de snelheid waarmee TMO is geïntroduceerd en de aanname dat dit direct besparingen zou opleveren te gunstig is voorgesteld”. De techniek is geïnstalleerd, maar functioneert slechts ten dele. "Het is een verlieslijdend project. Tegelijkertijd drukt die 17 miljoen enorm op onze begroting. Zo is besloten een deel - 2,5 miljoen euro - af te waarderen.”

Geen banen op spel
Door de gemaakte keuzes daalt het eigen vermogen van Vivantes van 9 naar 4 miljoen euro. De solvabiliteit daalt van 20 tot 10 procent. Bij Vivantes werken zo’n 950 mensen. Er staan ondanks de slechte cijfers volgens Sloot geen banen op het spel.

Lees meer over Vivantes in De Limburger van morgen

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →