Baby Charlie Gard na lange juridische strijd overleden

Print
Baby Charlie Gard na lange juridische strijd overleden

Charlie Gard. Afbeelding: Privéfoto

Baby Charlie Gard is overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie vrijdagavond verklaard.

De zieke Britse baby was overgebracht naar een hospice om waar zijn beademing vrijdag werd losgekoppeld.

Aandoening
Charlie werd op 4 augustus 2016 geboren met het mitochondriaal DNA depletie syndroom, een progressieve aandoening van het spijsverteringskanaal en de zenuwen. Door zijn beperking kon Charlie nooit zelfstandig ademen en waren zijn hersenen sinds zijn geboorte ernstig beschadigd. Charlie kon niet bewegen, horen, huilen en slikken.

Het Londense ziekenhuis Great Ormond Street Hospital (GOSH) oordeelde dat het terminale kind hoogstwaarschijnlijk veel pijn had en ‘rustig en waardig zou moeten sterven’, maar ouders Chris Gard en Connie Yates geloofden in een toekomst voor hun zoon. Zij zamelden het afgelopen jaar meer dan een miljoen pond in om Charlie naar de Verenigde Staten te brengen voor een speciale, experimentele therapie die zijn hersenfuncties iets zou kunnen verbeteren.

Geen kans
Uiteindelijk moest de Britse Hoge Raad tussenbeide komen. De rechter oordeelde dat Charlie geen kans op een redelijk leven had en daarom binnen afzienbare tijd van de beademing moest worden gehaald. Onbegrijpelijk, reageerden Chris en Connie, die vonden dat Charlie 'geen kans krijgt om te laten zien dat het wél kan'. 

Hoge Rechter Justice Francis ging mee in de conclusie van de medisch specialisten van het GOSH dat een behandeling in Amerika ‘experimenteel is en geen kans van slagen heeft’. Alle hulp voor Charlie moest worden gestopt zodat het kindje rustig kon sterven.

Francis prees wel het doorzettingsvermogen van de ouders, die het er wederom niet bij lieten zitten. De zaak kwam zelfs bij het Europees Hof van de Mensenrechten, dat eveneens concludeerde dat kleine Charlie niet naar Amerika mag voor de therapie.

Thuis
Met die uitspraak leek de kous af, maar de zaak werd alleen maar groter. Chris en Connie lieten in een emotionele videoboodschap weten het kindje graag mee naar huis te willen nemen om hem 'thuis een badje te geven en hem in zijn wiegje te leggen'. Maar het ziekenhuis wilde de ouders tijd geven om afscheid te nemen en Charlie vervolgens op de palliatieve afdeling 'waardig laten sterven'.

Paus
De zaak kreeg meer aandacht: paus Franciscus bad voor Charlie, de Amerikaanse president Donald Trump bemoeide zich ermee, honderdduizenden mensen tekenden petities en elke rechtszitting ging gepaard met de opkomst van 'Charlie's Army', een groep sympathisanten. 

Na nieuw bewijs aan de hand van vijf onafhankelijke doktersverklaringen leek er hoop te zijn voor het 'C-team', zoals Chris en Connie zich samen met Charlie noemen. Het GOSH stapte naar de Hoge Raad om het bewijs te laten onderzoeken, waar Charlies ouders een laatste kans kregen om het Britse hof ervan te overtuigen dat hun zoontje naar de VS moet. De rechter noemde hun argumentatie echter 'niet steekhoudend', waarna Chris en Connie de rechtszaal uitstormden.

Dokter
Het laatste sprankje hoop voor Charlie kwam van een Amerikaanse dokter die is gespecialiseerd in aandoeningen als die van Charlie. Bij de rechtszaak werd dokter Michio Hirano aangehaald, die zei dat de experimentele behandeling de moeite van het proberen waard is. Hirano en zes experts boden nieuw bewijs aan de rechtbank aan, die opnieuw uitspraak zou doen.

Toen enkele dagen later aan de hand van scans werd geconcludeerd dat de behandeling te laat zou komen voor Charlie, besloten Chris en Connie dat het genoeg was. "Het is te laat voor Charlie. De schade is al aangericht", lieten de ouders bij monde van advocaat Grant Armstrong weten. Chris en Connie huilden in de rechtszaal. Eerder zei Charlies moeder: "We zullen nooit weten wat er gebeurd zou zijn als hij eerder een behandeling had gekregen. Hij had een normaal leven kunnen hebben."

"Mama en papa houden zo veel van je, Charlie. Dat hebben we altijd gedaan en zullen we altijd doen. Het spijt ons zo erg dat we je niet konden redden", zei papa Chris na het besluit.  Vervolgens moesten Chris en Connie nog één uitspraak afwachten: mocht Charlie - zoals ze zo graag willen - thuis sterven? De rechter oordeelde dat een hospice beter is, waar de ouders uiteindelijk mee instemden.

In de dagen erna brachten Chris en Connie de laatste momenten door met hun zoontje, die zijn eerste verjaardag op 4 augustus net niet redde.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →