Overvaller bedankt rechter voor straf

Print
Overvaller bedankt rechter voor straf

Afbeelding: ANP

"Ontzettend bedankt, edelachtbare.” Martin C. (50) uit Horst bedankte de rechter voor de straf voor een roofoverval en winkeldiefstal. Eindelijk krijgt hij hulp.

"U moet de politie bellen, ik ben aan het stelen”, zei Martin C. tegen de manager van een supermarkt in zijn woonplaats Horst. De chef liet weten dat C. de spullen moest terugleggen en dat hij geen aangifte zou doen. C. pakte vervolgens een blikje bier van het schap en dronk het leeg. Nu werd de politie wel gebeld.

Onderdak
Zijn vriendin had hem uit huis gezet. Een paar dagen had hij op straat geslapen. Zijn heupen deden pijn. "Ik wilde opgepakt worden, zodat ik onderdak zou krijgen. Ik trok het niet langer.” Een dag later stond hij weer buiten. C. besefte dat hij meer moeite moest doen. Hij besloot een computerwinkel te overvallen, waarbij hij telefoons en tablets stal. Toen hij de zaak verliet, werd hij in de kraag gepakt door een passant. De man was een voormalige politieagent, die hem hardhandig beetgreep. In een reactie deelde C. een klap en een trap uit. "Daar heb ik spijt van. En ook van de inbraak en de schade.”

De ex-politieman was allerminst rancuneus. Integendeel. Tijdens zijn verhoor zei hij dat C. geen straf verdient maar hulp nodig heeft.

C. kreeg wat hij wilde. Hij kwam achter tralies. Vrijdag moest hij zich verantwoorden voor de rechtbank in Roermond.

Strafblad
C. is geen lieverdje. Hij heeft een lijvig strafblad en werd in 2001 veroordeeld tot tbs. De dwangverpleging werd in 2011 beëindigd. Niet omdat het goed ging, maar omdat hij zich niet aan de afspraken hield. Hij kwam vrij op voorwaarde dat hij geen strafbare feiten meer zou plegen. Welbespraakt legde C. gisteren uit dat hij in de gevangenis "vervreemdde van de maatschappij”. Toen de relatie met zijn vriendin verslechterde, kon hij de verleiding van alcohol en drugs weer moeilijk weerstaan. En ging het opnieuw mis. Dwangverpleging zit er niet in, omdat justitie die straf buiten proporties vindt.

Maar wat dan wel? C. beweert dat hij veranderd is. Hij is 50-plus, wordt gebrekkiger en gelooft weer in de Heer. Hij wil nog een kans. Deskundigen twijfelen, maar zien een lichte kentering. De rechtbank besloot dat C. komende maandag opgenomen mag worden in een zorginstelling in Dordrecht. C.: "Ontzettend bedankt, edelachtbare.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →