Signalen radicalisering bij aanvaller Hamburg

Print
Signalen radicalisering bij aanvaller Hamburg

Afbeelding: ANP

De man die vrijdag in een supermarkt in Hamburg met een groot keukenmes meerdere mensen aanviel, was een bekende van de autoriteiten. Er waren signalen van radicalisering, werd zaterdag bij een persconferentie bekendgemaakt. De islamitische man had ook psychische problemen. De autoriteiten zagen in hem echter geen acuut gevaar, hij stond niet te boek als jihadist.

Volgens de politie zijn er geen signalen dat de man banden had met een terreurgroep of dat er medeplichtigen zijn. Wel wordt verder onderzoek gedaan. Volgens de aanklager had de man het twintig centimeter lange mes niet meegenomen, maar pakte hij dit uit een schap van de supermarkt. De man was een bekende van de politie. Hij was in april al eens opgepakt vanwege winkeldiefstal.

Overmeesterd
Bij de aanval kwam een vijftigjarige klant om. Zeven mensen raakten volgens de Duitse politie gewond, van wie enkelen ernstig. Een van hen liep verwondingen op toen hij hielp bij het overmeesteren van de verdachte na een achtervolging. Alle gewonden zijn buiten levensgevaar.

Asielzoeker
De 26-jarige verdachte kwam in 2015 naar Duitsland en diende daar een asielverzoek in. Hij is geboren in de Verenigde Arabische Emiraten, maar was Palestijns. Zijn asielverzoek was afgewezen en de man had toegezegd mee te werken aan een vertrek uit Duitsland. De autoriteiten moesten echter wachten op zijn paspoortpapieren omdat hij bij aankomst alleen een geboortecertificaat bij zich had. Eerder was hij in Noorwegen, Spanje en Zweden geweest.

Boos
"Het maakt me boos dat de man naar Duitsland kwam voor bescherming en vervolgens zijn haat op ons richtte," stelt de Hamburgse burgemeester Olaf Scholz op Facebook. "Het is weer eens een signaal dat deze wettelijke obstructies bij uitzettingen weggenomen moeten worden." De autoriteiten roepen de Duitsers op om niet bang te worden na de aanval en zich ook niet door haat te laten leiden.

De steekpartij vond plaats in een vestiging van de Edeka-keten in de wijk Barmbek, aan de noordkant van het centrum van de havenstad.

Lees ook: Politie doorzoekt asielcentrum na mes-aanval Hamburg