Hoogspringen en slakfietsen op een eenwieler

Print

Afbeelding: Ermindo Armino

Met een parade van zo’n 670 fietsen met één wiel ging zaterdag in Geleen het Europees kampioenschap eenwieleren van start. De wedstrijden duren de hele week.

Over de trottoirs banen honderden eenwielers zich een weg naar de openingsparade, die voert van Glanerbrook naar het horecastraatje in Geleen. Kleine en grotere fietsjes, allemaal met één wiel. Klein verzet, geen versnellingen, geen rem. De ene met dunne banden, de andere met dikke of nog dikkere. Het merendeel zonder stuur, een enkele met.

Disciplines
De ene eenwieler is de andere niet. Dat heeft alles te maken met de verschillende disciplines tijdens het EK. De fietsjes met dunne banden zijn bedoeld voor de sprintwedstrijden. Die met de dikke banden voor het mountainbiken in het bosgebied Watersley. Onder andere, want je kunt er ook trucjes mee doen, weer een andere discipline. Hoogspringen bijvoorbeeld, zoals Vlaming Tim Desmet (24) zal demonstreren tijdens de openingsceremonie. Na een kleine aanloop volgt met een ruk aan het zadel een gigasprong. Het wereldrecord bij de mannen staat op 1,40 meter, bij de dames op 90 centimeter.

Medaille
Lisanne Boer (17) uit Wapenveld, nabij Zwolle, hoopt met het hoogspringen op een medaille. Een titel zit er niet in, zegt ze, wijzend naar het deelnemersveld. Circa vierhonderd van 670 deelnemers zijn Duitsers. Zij liggen mijlenver voor op de rest van Europa. Boer geldt als een allrounder. In die discipline, bestaande uit zeven onderdelen, is ze al een keer nationaal kampioen geweest. Achtereenvolgens: vijftig meter fietsen met één been, honderd meter, achthonderd meter, vijf kilometer, tien kilometer, slalom en tien meter langzaam.

Tien meter langzaam betekent tien meter zo langzaam mogelijk vooruit fietsen. Hannelore Klasberg (16) uit Maastricht is goed in wat je slakfietsen zou kunnen noemen. Op dit onderdeel won ze tijdens de Tom Dumoulin fanclubdag van de winnaar van de Giro dit jaar. Ze kan er nog steeds om glunderen. Haar persoonlijk record staat op 38 seconden. “De echte toppers doen er twee minuten over. Inderdaad, er gebeurt weinig tijdens zo’n wedstrijd.” In Sittard-Geleen verschijnt ze samen met haar jongere zus Mathilde (13) aan de start op onder andere de tien kilometer, die wordt verreden op het Tom Dumoulin Bike Park. Mathilde heeft het circuit verkend. “Mooi, strak asfalt, maar toch heel pittig. De heuvel moeten we vier keer nemen.”

Hannelore wijs naar een verband om haar knie. Een kniebandblessure, opgelopen tijden het Nederlands kampioenschap eerder dit jaar in Breda. “Ik hoop dat ik alles uitrij.”

Jonge mensen
Het zijn voornamelijk jonge mensen die de sport beoefenen, laat de parade zien. Voor hen is een wielrenfiets niet avontuurlijk genoeg. Hoogspringer Tim Desmet zag ooit een eenwieler in het circus. En was helemaal verkocht, toen hij YouTube filmpjes zag van spectaculaire sprongen. Allrounder Lisanne Boer zag haar buurjongen op een eenwieler en dacht: ‘dat wil ik ook’. Hannelore kreeg een eenwieler van haar oom en tante als verjaardagscadeau. Ze was toen acht jaar was. Ze besmette haar zusje met het virus. “In het begin kun je niks met een eenwieler”, zegt Hannelore. “Het is een kwestie van doorzetten. Op de eenwieler tegen een lantaarnpaal staan, voeten op de trappers zetten, blik naar voren en fietsen maar.”

Voor wedstrijdprogramma deze week zie: ecunicycling2017.eu/. Het EK wordt zondag afgesloten met de marathon in Buchten.

Lees in de krant van maandag en reportage

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →